Hogyan szerezhetsz bizalmat a Google keresőnél?

Mindent jól csinálsz a SEO terén, és még mindig nem úgy rangsorol, mint a nagyok? Akkor előfordulhat, hogy a Google nem bízik benned eléggé. Miért vannak gyakran „a nagyok” a „kis” webhelyek előtt, és milyen mechanizmusok állnak a TrustRank, a Google tekintélye, a népszerűség vagy a bizalom mögött? A vad elméletek mellett ez a blogbejegyzés gyakorlati tippeket is tartalmaz: Hogyan biztosíthatod, hogy webhelyed nagyobb bizalmat és jobb helyezést kapjon?

bizalomépítés

 

Míg maga a Google ritkán, de néha beszél vissza linkekről, az algoritmus ezen részét teljesen figyelmen kívül hagyják.

 

Konkrétan a Trustrank 2004 óta létezik szabadalomként. Akkoriban a szabadalom arról szólt, hogy elegendő volt manuálisan kiválasztani a 200 megbízható webhelyet a weben. Aztán nézd meg, hogy ezek a „megbízható” weboldalak mire hivatkoznak. Elméletben és gyakorlatban az így létrehozott Trustrank rendkívül hatékony, és kiválogatja a webes spamek túlnyomó részét. Mert egy megbízható webhely általában nem hivatkozik spam oldalra. Véleményem szerint azonban a bizalom ma sokkal több, mint a 2004-es link-alapú bizalmi rang.

 

Miért van szüksége a Google-nak a bizalomra?

A Google a legjobb keresési eredményeket kívánja biztosítani felhasználóinak, mert ezen múlik a kereső sikere. Természetesen a keresőoptimalizálók tudják, hogy a rangsor mögött olyan algoritmusok rejlenek, amelyek optimalizálhatók vagy manipulálhatók. Ezért kulcsfontosságú, hogy itt a Google megtartsa az irányítást, és hogy egyetlen domain se kapjon hirtelen indokolatlanul magas helyezést. Mert ha a keresési eredmények romlanak, az a Google hírnevébe és pénzébe kerül – mérhetően.

 

A Google első napjaiban még mindig voltak különféle trükkök a jó helyezés gyors eléréséhez.  Ősidők óta ismerem a SEO trükkjét, hogy régen az új domainek néhány napra automatikusan jó helyezést kaptak, az úgynevezett kezdő bónusz. Ráadásul a Google mindig rendkívül gyorsan indexelte a friss domaineket, akárhányat is. Az említett SEO (csak a történetet ismerem, a nevét nem) rájött, hogy ez az új aldomainekre is vonatkozik, például a News.Seokratie.de vagy a Purzelbaum.Seokratie.de. A domainnel ellentétben nem kell aldomaineket vásárolnod, regisztrálhatod azokat, és egy domainből több milliárd aldomaint alakíthatsz ki. Alighanem megtörtént, és így ez a SEO arany szobrot szerzett körülbelül ötmilliárd (!) aldmainnel. Akkoriban időnként a Google indexének negyedét tették ki, míg ez az algoritmusbeli rést be nem zárták. Ez azonban egy jó hónapig tartott. A Google most nagyon óvatos az ilyen eredmények felgyorsulásával kapcsolatban, és szeretné elkerülni, hogy az indexet elárasszák a spamek. Erre a célra különféle biztonsági mechanizmusokat telepítettek.

 

Két fő mechanizmus a spam ellen

Zászlók: Az úgynevezett zászlók mindig felkerülnek, ha valami szokatlan történik. Tekints rá úgy, mint egy vonalvezetőként viselkedő programra. Amint észrevesz valami nagyon szokatlant, jelzésként felemeli a zászlót, ez a zászló. Ezután egy Search Quality alkalmazott vagy egy mérnök közelebbről megvizsgálja az egészet. A felhasználói viselkedés szabálytalanságai, furcsa eredmények, felhalmozódások és minden ismeretlen jelzőt kap. Az érintett munkatárs ezt az anomáliát lehetőleg úgy próbálja feldolgozni, hogy az többé ne jelenhessen meg. Így nemcsak az egyedi esetet oldják meg, hanem az összes jövőbeli esetet egyszerre.

 

Bizalom: A domainnek nemcsak ténybeli előfeltételekkel kell rendelkeznie a jó rangsoroláshoz, hanem bizonyos mértékű bizalommal is kell rendelkeznie. Ahogy a való életben, a bizalmat nem lehet egyik napról a másikra megszerezni, azt ki kell érdemelni.

 

Hogyan szerezhetsz bizalmat?

Amikor az Amazon, a MediaMarkt vagy egy másik nagy elektronikai kiskereskedő beviszi az iPhone-t a boltokba, az első 10-be kerülnek. Még ha SEO és használhatóság szempontjából minden nagyszerű lenne – ami általában nem az –, könnyebb egy nagy márka közé sorolni. Néhány online marketingmenedzser ekkor csalódottan feladja, és elfordul a SEO-tól. De ez így van? Attól függ! Talán fontos, hogy a valós életet példaként tekintsük a bizalom algoritmusának megértéséhez.

 

Kiben bízol a való életben?

Kapcsolattartás: Ismerned kell az illetőt.
Időtartam: Minél régebb óta ismered az illetőt, annál jobban megbízol benne.
Intenzitás: A bizalom is gyorsabban és erősebben növekszik (vagy megtörik) a válságokban. Aki már bízik egy emberben, az jobban fog bízni utána is.

 

Minél gyakrabban és intenzívebben történik a bizalom e bizonyítása, annál gyorsabban épül fel a bizalom. Azok az emberek, akik kivételes helyzetekben ismerték meg egymást, és például két hétig küzdöttek a túlélésért egy lakatlan szigeten egy repülőgép-baleset után (enyhén túlzok), valószínűleg jobban bíznak egymásban, mint a távoli kollégákban egy társaságban. akik öt éve csak hetente egyszer találkoznak, találkoznak a folyosón. Fontos megérteni ezt az emberi mechanizmust, mert a Google algoritmusa pontosan így működik.

 

Ez lehetővé teszi, hogy mind a kis, kevés érintkezési ponttal rendelkező márkák az évek során feljebb kerüljenek a rangsorban, de a nemzetközi marketingkampánnyal rendelkező nagy weboldalak is néhány hónapon belül. Minél több érintkezés, időtartam vagy intenzitás, annál jobb.

 

Hogyan tudja a Google konkrétan mérni, hogy a webhelyem megbízható-e?

Fontos tudni, hogy egy ilyen mérés nem elegendő, hanem a Google-nak ismételten „érzékelnie” kell minden pozitív jelet. Mert csak akkor bíztok meg igazán egymásban – akárcsak a való életben, ha gyakrabban láttátok egymást. Tehát nem elég, ha a keresések csak 2021 júniusában szöknek az egekbe. Ideális, ha ezután hónapokig vagy akár évekig magasan maradsz, vagy ha folyamatosan emelkedsz.

A következő tényezőket természetesen nem értékelték ki – de ezek az én tippjeim, hogy a Google mit nézhet meg.

 

Külső tényezők

 

  • A márka vagy domain név keresése egyszerű jel a márkaismertség mérésére.

 

  • A megbízható webhelyeket gyakran említik – fórumokon, közösségi médiában, más webhelyeken és máshol az interneten.

 

  • A megbízható webhelyekre gyakran hivatkoznak – és itt is megbízható webhelyekről. Minél nagyobb a bizalom az összekapcsoló webhelyben, annál jobb a számodra.

 A jó weboldalakat gyakran közvetlenül, úgynevezett típusbejegyzésekkel keresik fel – vagyis amikor valaki közvetlenül belép egy oldalra, hogy megnézze az újdonságokat. A Google ezt nagyon jól tudja értékelni Chrome-mal és Androiddal.

  • Ehhez hasonlóan a Google is figyelemmel kísérheti a weboldalad forgalmát – ha nagy a forgalom itt a közösségi médiából vagy e-mailekből vagy WhatsApp-ból, akkor a Google látni fogja (Chrome-on és Androidon keresztül).
  • A Google keresésben a CTR (Click-Through-Rate) nagyon fontos szerepet játszik. Minél ismertebb egy adott területen, annál magasabb a CTR.  A weboldal neve is Bt, Kft vagy bejegyzett védjegy.

 

 

Helyszíni tényezők

 Jó új tartalom és ez rendszeresen és nagyon hosszú időn keresztül – szerintem az egyik legfontosabb dolog a külső tényezők mellett.

 Jó felhasználói jelek Chrome-mal és Androiddal mérve. Nem a visszafordulási arány, hanem egy kicsit összetettebb jelek.

 A teljes Core Web Vitals természetesen szintén bizalmi tényező. Nem csak az új tényezők, hanem az is, ha HTTP-t használnak, vagy ha az oldalt feltörték.

 A webhelyedről kifelé mutató linkek biztosan megtekinthetők. Jó weboldalakat linkelsz, vagy csak szemetet?

 A 404-es vagy szerverhibák száma és gyakorisága. Ha szuper helyen állsz, de a szervered háromnaponta leáll, az frusztrálja a felhasználókat – és végső soron a Google-t. A webhely minden alkalommal elérhető, amikor a Googlebot megérkezik? Mindig jó a betöltési idő, vagy vasárnap esténként rendszeresen lefagy a webáruház szervere?

 Minőségi értékelők értékelései – a Google tagadja, hogy az értékelések közvetlenül szerepelnének a rangsorban –, de talán egy szakértőtől kapott ilyen manuális pontszámot is beleszámítanám a megbízhatósági pontszámba? De ez nagyon spekulatív, hogy őszinte legyek.

 Jelvények, pecsétek és tanúsítványok (pl. TÜV vagy Trusted Shops)

Bizonyos bizalmat keltő URL-ok jelenléte (adatvédelmi szabályzat, jogi információk, sajtóterület)

Tématényezők

Nagy szerepe van annak a témának, amelynek bizalmat szeretnél nyerni. Személyes véleményem az, hogy minél jobban specializálódsz, annál gyorsabban megy. Ha létrehozol egy USB-s fejhallgató-tanácsadó oldalt, azzal gyorsabban lehet jó helyezéseket elérni, mint egy „technológiai” tanácsadó oldallal. A Google szereti a speciális webhelyeket. Néhány tartomány általában minden témában megbízható, például a Wikipédia vagy a nagyobb napilapok. De még az újságok mellett is ott vannak a pénzügyi újságok és a bulvársajtó, ahol a Google eléggé megkülönbözteti. A Financial Times nehezebben tud rangsorolni az angol királyi családdal kapcsolatos témákat, mint a Gala.de. Ezzel szemben a Gala.de valószínűleg nem tud olyan jó helyezést elérni a legújabb tőzsdei fejlemények tekintetében, mint a Financial Times.

 

Véleményem szerint egy bizonyos téma iránti bizalom tényezői a következők lehetnek:

  • Hivatkozások a központi oldalakról a megfelelő témakörből. Ha a kertészeti ágazatban tevékenykedsz, akkor ideális esetben a jól ismert kertészeti webhelyek hivatkoznak rád.

 

  • A tartalom szigorúsága: Mindig más témáról írsz, vagy nagyon specializálódott?

 

  • Webhelyednek vagy URL-odnak gyakori említése azokon az oldalakon, amelyeken jó bizalom van a releváns témában.

 

  • A szerzők nevei mint entitások a megfelelő témában (különösen az orvosi témákhoz vagy a pénzügyekhez is)

 

Hogyan szerezhet nagyobb bizalmat a Google-nak?

A fenti pontok javításával. Ez alapvetően a keresési minőségi csapat régi hitvallásával működik: „Hozz létre olyan webhelyet, amelyet a felhasználók kedvelnek.” A webmesteri irányelvek oldalán szó szerint ez áll: „Az irányelveinket betartó webmesterek felhasználóbarátabb webhelyeket kínálnak, és ezért jobban jutalmazzák őket. mint azok, akik folyamatosan keresik a kiskapukat.” Ha adhatok egy nagyon fontos tippet: próbáljon meg egy igazán jó weboldalt készíteni – és próbáld meg megismertetni a célcsoportoddal. Ha erre összpontosítasz, a Google bizalma gyakran magától jön.

A CTR manipulálására tett kísérletek vagy a hamis keresési lekérdezések általában nem hatékonyak. Ehelyett nagyon hatásos, ha például egy jó marketingkampánnyal valódi érdeklődést keltesz a márkád iránt – akkor a pozitív SEO hatások mellett valóban van egy ismert márkád!

 

Az egyes URL-ok is megbízhatóak?

Ebben biztos vagyok. Valószínűleg ismered az egyik vagy másik URL-t, amely évek óta szilárdan ugyanazon a helyen van. Úgy gondolom, hogy létezik egy tartományi megbízhatóság és egy URL megbízhatóság is, amely bizalmat rendel az egyes URL-okhoz. Persze nem tudom, hogy az URL vagy esetleg a téma a fontosabb – mindkettő lehetséges.

 

Mikor lesz nagyobb bizalom a Google iránt?

Ez egy nagyon jó kérdés! Természetesen, mint friss weboldal üzemeltető, türelmetlen vagy, és a lehető leggyorsabban szeretnél jó helyezéseket elérni. Feltételezem, hogy azok a webhelyek, amelyek nagyon gyorsan rendbe jönnek, nagyon gyorsan magas megbízhatósági pontszámot is kapnak. Aki egy hatalmas marketingkampánnyal már az elején tonnányi forgalmat lapátol a weboldalra más forrásból, az gyorsabban teljesíti a kritériumokat, mint aki évek óta csak mérsékelt forgalommal rendelkezik. Úgy tűnik, ez a téma méretétől is függ. Ha az Amazon, a Media Markt és a Saturn soraiban horgász, és eladja az összes elektronikát, sokkal nagyobb bizalomra van szüksége, mint annak, aki csak USB-s fejhallgatót kínál.

 

Tehát: Kezdd fókuszálva, szerezz meg a Google és a felhasználók bizalmát, majd lépésről lépésre szélesítsd a látókörödet. Vagy már az elejétől kezdve széles skálára akarsz menni – ne feledkezz meg a szükséges marketingerőről!

 

Mi a véleményed a bizalomról? Egyetértesz vagy sem?

Szeretnél tovább növekedni?