Előfordult már, hogy kiürítetted az összes megnyitott böngészőlapot az okostelefonodon, és az elmúlt hetekben keresett különféle dolgokból? Sok mindennel fordulunk a Google-hoz, az egészségügyi problémáktól az autóalkatrész cseréig. Ez természetesen rengeteg lehetőséget ad a vállalkozásoknak, hogy a célközönség elé kerüljenek.

A keresési előzményeihez hasonlóan sokrétű a potenciális ügyfeleid online keresésének kulcsszavai mögött meghúzódó szándék. A kereskedelmi célú kulcsszavak a legértékesebbek a vállalkozásod számára, de nem egyformán. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy melyek a kereskedelmi célú kulcsszavak, és hogyan használhatjuk őket marketing-költségvetéséből.

Mik azok a kereskedelmi célzatú kulcsszavak?

A kereskedelmi szándékkal kapcsolatos kulcsszavakat olyan fogyasztók írják be a keresőmotorokba, akik vásárolni szeretnének, vagy vásárlás céljából képzik magukat. Más szóval, alapvetően felkérik a leendő vásárlókat, hogy kísértsék meg őket az áruval, amit eladni akarsz. A vásárlóknak van pénzük, és azt akarják, amit eladsz nekik.

Kontextusban négyféle keresési lekérdezés létezik:

a kulcsszó szándék négy típusa

    Tájékoztató: válaszolj a kérdésekre, vagy tanulj valamit

    Navigációs: keress meg egy adott webhelyet

    Tranzakciós: vegyél valamit

    Kereskedelmi: fedezd fel / vizsgáld meg a vásárláshoz

A kereskedelmi és tranzakciós kulcsszavak gyakran átfedik egymást, és ha úgy gondolod, hogy a kulcsszavak a potenciális ügyfelek jelzései, akkor ezek a legígéretesebbek.

A kulcsszó szándékának jelentősége

A kulcsszavak különböző formájúak és méretűek. Bár van egy közös bennük – hogy a fogyasztók beírják őket a keresőmotorokba –, nagymértékben különböznek attól, hogy a felhasználó mit próbál elérni, amikor keres. A kulcsszó szándéka lehet például ha valaki a „szükségem van ügyvédre?” kifejezésre keres rá, de más a szándéka annak, aki a „munkavállalók kártérítési ügyvédje San Diegoban” kifejezésre keres.

Ennek megfelelően annak, ahogyan egy adott kulcsszónál a célközönsége elé kerülsz, összhangban kell lennie az adott kulcsszó céljával. Az előbbi esetében célozhatod a kulcsszót egy organikus blogbejegyzéssel vagy ellenőrzőlistával. A tartalommarketing-tölcsére lehetővé teszi, hogy korán az ügyfél elé kerülj, jó benyomást kelts és bizalmat építs. Talán később visszatérnek, amikor szükségük lesz rád.

Utóbbiak esetében ez a személy nagyobb valószínűséggel lesz vezető vezető, és ez a PPC tökéletes felhasználási esete, mert biztos lehetsz benne, hogy megcélzott hirdetésed a keresési eredmények tetején lesz, és hajlandó vagy fizetni, hogy biztosan megszerezd a vezető pozíciót.

Ha tehát sikeres marketinget szeretnél elérni, milyen kulcsszavak tekinthetők nagy kereskedelmi szándékú kulcsszavaknak?

🔥 Mely kulcsszavak égetik a költségvetésed?

Példák kereskedelmi célú kulcsszavakra

Bár sok kereskedelmi célú kulcsszó létezik, egyesek „erősebbek”, mint mások.

Először is, a nagy kereskedelmi szándékkal rendelkező kulcsszavaknak két fő kategóriája van: az „azonnali vásárlás” és a „termék” kulcsszavak.

Nyomozó kereskedelmi célú kulcsszavak

Ezeket a szavakat és kifejezéseket fogják használni az emberek, amikor a megoldás- vagy márkatudatosak, és többet szeretnének megtudni a lehetőségeikről. Az ilyen típusú keresések kulcsszómódosítói a következők:

 •     Megfizethető
 •     Legjobb
 •     Legolcsóbb
 •     Összehasonlítás
 •     Vélemények
 •     Top

    vs

SERP kereskedelmi célú kulcsszókereséshez – „legjobb CRM kisvállalkozások számára

Ezek technikailag tranzakciós szándékú kulcsszavak, de ahogy korábban mondtam, a tranzakciós és a kereskedelmi célú kulcsszavak átfedhetik egymást. Ez a kulcsszókategória azt jelzi, hogy a potenciális ügyfél, ahogy a név is sugallja, készen áll arra, hogy vásároljon valamit vagy elköteleződjön, mert olyan vonzó ajánlatot keres, amely megfelel az elvárásának.

A „azonnali vásárlás” kulcsszavak közé olyan kifejezések tartoznak, mint:

 •     Vásárlás
 •     Rendelés
 •     Kedvezmény(ek)
 •     Ügylet(ek)
 •     Kupon(ok)
 •     Ingyenes szállítás

A „vásárlás” és a „rendelés” a legerősebbek, mivel ez a potenciális ügyfelek puszta szándéknyilatkozata, hogy megválnak a készpénzüktől cserébe bármiért, amit eladsz, vagy elvárja, hogy ösztönzők formájában megkülönböztesd magad a versenytársaktól.

Kereskedelmi célzatú keresési példa a „vásároljon virágföldet” kifejezés.

Helyi kereskedelmi célú kulcsszavak

Érdemes megjegyezni, hogy egyes kulcsszavak kereskedelmi és helyi szándékkal is rendelkeznek, mint pl

 •     Nyissa meg most
 •     Közel hozzám
 •     [Termék/szolgáltatás neve] + hely

Ezek a kulcsszavak vonatkozhatnak a kulcsszó ajánlattételre a Google hirdetésekben, de a lekérdezésekből a helyi keresőoptimalizálás és a Google Helyi szolgáltatások hirdetései más módon is profitálhatnak. Például a „landscaping Wien” lekérdezés keresési hirdetéseket jelenít meg:

helyi kereskedelmi szándékú SERP a „Bécs tereprendezéséhez”

Egy kisebb város esetében azonban előfordulhat, hogy csak a Google-üzleti profilokat és a helyi adatlapokat látja, ami azt jelzi, hogy itt a Google vállalkozásprofil és a helyi adatok optimalizálása a prioritás.

Termék/szolgáltatás kereskedelmi célzatú kulcsszavak

A következő legértékesebb kereskedelmi célú kulcsszó a „termék”.

A „termék” kulcsszavak közé tartoznak:

 •     Márkás keresések (Dell laptopok)
 •     Konkrét termékek (iPhone 5c)
 •     Termékkategóriák (rovarriasztó, strand kiegészítők

A szolgáltatásokra vonatkozó kereskedelmi célú kulcsszavak a következők:

 •     Bérlés
 •     Óradíj
 •     Konzultáció
 •     Ingyenes próbaverzió
 •     Szolgáltatás, ügynökség, cég, cég (adóelőkészítő szolgáltatás, reklámcég)

A kulcsszavak közül némelyik értékesebb lesz, mint mások, a vállalkozásod jellegétől függően. Például a termékspecifikus kulcsszavak és a márkakulcsszavak rendkívül versenyképesek, de nagyon jól konvertálnak. Bár az „összehasonlítás” és az „áttekintés” kulcsszavak nem tűnnek olyan erősnek, mint néhány másik, azonban ezek a kulcsszavak továbbra is magas konverziót eredményezhetnek, mivel a vásárlási szándék továbbra is fennáll – a potenciális ügyfél még keményebben dolgozhat a konverzióért.

Lead kontra termékkeresés

A termékkulcsszavak listájának létrehozásakor fontos megjegyezni a potenciális ügyfelek és a termékkeresések közötti különbséget. Az alábbi ügyvédi példában például a potenciális ügyfél nem szeretne azonnal ügyvédet fogadni. A potenciális ügyfélnek valószínűleg továbbra is fel kell hívnia az üzletet, hogy megvitassák helyzetüket.

Ezen okokból kifolyólag a „legjobb” a legerősebb termékkulcsnak tekinthető egy olyan szolgáltatás-alapú vállalkozásnál, mint például a munkások ügyvédje (valamint az „ingyenes konzultáció”). A termékkeresés ezzel szemben teljes egészében online végezhető el, és kizárólag egy adott termékre vonatkozik, így az olyan termékkulcsszavak, mint a „megfizethető” és a „legolcsóbb”, valószínűleg a leghatékonyabbak (és rendkívül versenyképesek).

Miért értékesebbek a kereskedelmi célú kulcsszavak, mint a nagy volumenű kulcsszavak?

Egyes vállalkozások több tízezreket költenek, hogy maximalizálják láthatóságukat. Ez mind jó, és a nagy forgalom mindig jó dolog, de ha a látogatók túlnyomó többsége nem azt veszi meg, amit eladsz neki, tehát itt az ideje, hogy átgondold a megközelítést.

Kulcsszó mennyisége a szándékkal szemben

Másrészt a nagy kereskedelmi szándékú kulcsszavak a legalkalmasabbak a fizetett keresési kampányokhoz, több okból is:

 •     A fizetett keresési hirdetések az oldal legtetején helyezkednek el
 •  A kattintásonkénti költség, a leadenkénti költség, a konverziónkénti költség és egyéb mutatók optimalizálása érdekében módosíthatóak.
 •     Az olyan hirdetéstípusok, mint a Shopping-hirdetések, rendkívül vonzóak a kereskedelmi célzatú keresők számára, és általában a vásárolni szándékozó emberektől kapnak kattintásokat.

Vedd figyelembe, hogy bár a Shopping-hirdetésekkel nem célozhatsz meg kulcsszavakat, kampányaidat a prioritási funkció segítségével úgy strukturálhatod, hogy a Google a szándék alapján módosítsa ajánlatait.

Hogyan találhatunk nagy kereskedelmi szándékú kulcsszavakat?

Ha az erős kereskedelmi szándékú kulcsszavakról van szó, egy méret biztosan nem felel meg mindenkinek, tehát hogyan kezdd el először ezeket a kulcsszavakat azonosítani? Többféleképpen is elkezdheted azonosítani a nagy kereskedelmi célzatú kulcsszavakat, függetlenül attól, hogy az általad vezetett vállalkozás típusától vagy a kívánt konverziós eredményektől.

Google Analytics

Egy jó módja annak, hogy meghatározd, mely kulcsszavak generálják a konverziókat, a Google Analytics használatával.

Szóval, mit jelent ez az egész? Nos, először is, lehet, hogy a legjobban teljesítő kulcsszó nem feltétlenül az, amelyik a legtöbb konverziót eredményezte.

Tedd fel magadnak a kérdést: Hány nagy kereskedelmi szándékú kulcsszó van a top 10-ben? Ha nem látsz egyet sem, akkor ideje elkezdeni hozzáadni néhány kulcsszót Google Ads-fiókodhoz.

Még ha a legjobban teljesítők is jól teljesítenek, mennyivel jobb lenne a konverziós aránya, ha a nagy kereskedelmi szándékú kulcsszavakat is megcélozná? Természetesen ez valószínűleg hatással lesz a költségkeretedre, a nagy kereskedelmi szándékú kulcsszavak gyakran lényegesen magasabb javasolt ajánlattal és CPC-vel rendelkeznek, ezért ezt mindenképpen tartsd szem előtt, ha úgy döntesz, hogy belevágsz.

Kereskedelmi szándék: „Virítsd a lóvét!”

A nagy kereskedelmi szándékú kulcsszavak megcélzása drámai javulást eredményezhet az átkattintási arányban, és kiváló lehetőséget kínál arra, hogy arra összpontosíts, ami igazán számít – a konverziókra. Adj hozzá néhány nagy kereskedelmi szándékú kulcsszót Google Ads-fiókodhoz.