Hogyan találjuk meg a megfelelő kulcsszavakat?

Ha a SEO fontos számodra, először mindig érdemes utánajárnod, hogy valójában mit keres a célközönséged. Függetlenül attól, hogy tartalmat ír, vagy termékkategóriát nevez meg – az első lépés: kulcsszókutatás! De mi a legjobb módja ennek? Milyen tippek és eszközök vannak? Ez a bejegyzés végigvezet téged!

kulcsszokutatas

 

Mi a kulcsszókutatás célja?

A kulcsszókutatással meghatározhatod, hogy célcsoportod mely kifejezéseket írja be a Google-ba, hogy megtalálja, amit kínálsz. Ennek a kulcsszóelemzésnek az a célja, hogy megtalálja azokat a keresési kifejezéseket, amelyekre a legtöbbet keresnek. Ugyanakkor a keresési lekérdezésnek pontosan meg kell egyeznie az ajánlatoddal vagy témájáddal – különben a legnagyobb keresési mennyiség nem hoz semmit.

 

Alapok: Mielőtt elkezdenéd

Mielőtt belevágnánk a gyakorlatba, tisztáznunk kell néhány alapvet, hogy ugyanazokról a dolgokról beszélhessünk. Mert ha kulcsszókutatást végzel, nagyon hamar találkozni fogsz ezekkel a kifejezésekkel.

Mi az a kulcsszó?

A kulcsszó egy keresési lekérdezés, amelyet a felhasználó beír a keresőbe. A SEO célja a lehető legmagasabb pozíció elérése ehhez a kulcsszóhoz.

 

Mit jelent a keresési mennyiség?

A keresési mennyiség („SV”) azt jelzi, hogy átlagosan hányan keresnek rá egy keresési kifejezésre havonta. Minél nagyobb a keresési mennyiség, annál több látogatót érhet el. Mivel Magyarországon szinte minden felhasználó a Google-lal keres, a keresési mennyiség általában a Google-keresésekre vonatkozik.

 

Mi a keresési szándék?

A keresési szándék az, amit a felhasználók valóban meg akarnak találni. A jó helyezéshez elengedhetetlen annak megértése, hogy a felhasználók mit szeretnének megtalálni keresés közben.

 

Ezek nagyon különböző dolgok lehetnek:

 

  • A felhasználó meg akar érteni valamit („információs kulcsszavak”, például „paprika különbségek”)

 

  • Vagy vásárolni vagy árazni akar valamit („tranzakciós kulcsszavak”, például „paprika vásárlás”)

 

  • Vagy egy konkrét találatot szeretne előhívni („navigációs kulcsszavak”, például „paprika wikipedia”)

 

Ez önmagában is egy téma, amelyet a keresési szándék megértése című blogbejegyzésben fejtünk ki.

Mik azok a short-tail és long-tail kulcsszavak?

 

A rövid farkú kulcsszavak rövid kulcsszavak, gyakran csak egy-két szó, amelyekre gyakran keresnek. Ugyanakkor ezek nagyon versenyképesek. A hosszú farkú kulcsszavak több szóból állnak, és nagyon specifikusak. Ezért is nagyon ritkán keresnek rájuk – a Google szerint az összes keresési lekérdezés 15%-a még soha nem létezett. A sok különböző hosszú farkú kulcsszó azonban gyakran ugyanolyan forgalmat generál, mint a rövid farkú kulcsszavak. A „kis” keresési lekérdezésekre is érdemes optimalizálni.

 

Hogyan végezzünk kulcsszókutatást?

Most lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan találhatsz megfelelő kulcsszavakat. Hogy némi fűszert adjunk az olvasmánynak, egy példát választottunk kulcsszóelemzésünkhöz: Kitalált információ-orientált tanácsokat írunk a különböző paprikafajtákról.

 

  1. lépés: Google kulcsszó

 

Az első lépés mindig az, hogy saját magad keresd meg a kulcsszót a Google-ban. Miért? Mert lehet, hogy rossz kulcsszót használsz. A keresési eredmények képet adnak arról, hogy a keresők mit szeretnének megtalálni. Ha teljesen más tartalom van, mint a tiéd, akkor az rossz kulcsszó a számodra.

Ugyanakkor a keresési eredmények azonnal új ötleteket adnak. Az első „paprikafajták” keresése után további megfelelő kifejezéseket látok a találatok között:

 

A „paprikatípusok” (együtt írva), a „paprikatípusok”, „a paprikafajták különbségei” és a „paprikafajták összehasonlítása” szintén jó kulcsszavak lehetnek.

Az összes megtalált kulcsszóötletet egyelőre informálisan összegyűjtöm egy listába. Korábban a lehető legtöbb adatot összesítettem minden eszközről, majd több tucat-száz kulcsszót gyűjtöttem össze. De ezt ma nem ajánlanám neked. Jobb, ha használod a fejed, és csak szó szerint adod hozzá a hiányzó kulcsszavakat – a századik elírást és újrafogalmazást nem. Kompakt számú kulcsszóval később sokkal jobban dolgozhatsz.

 

 

  1. lépés: Ellenőrizd a kapcsolódó kereséseket

 

Sokkal több inspiráció szunnyad a keresési eredmények között. Például a „Kapcsolódó keresések” a találatok alján.

 

  1. lépés: Ellenőrizze a Google Suggest-et

Az 1. és 2. lépés megismételhető az újonnan talált kifejezésekkel (pl. „paprikafajták”). Ezenkívül egyszerűen kattints a keresés utáni keresőmezőre, hogy további megfelelő keresési javaslatokat kapj a „Google Suggest”-től.

 

  1. lépés: Keress ötleteket a Kulcsszótervezőből

A következő lépés a Google ingyenes kulcsszótervezőjének használata, hogy további ötleteket szerezz.

 

  1. lépés: Használd a Google-tól távol eső eszközöket

A Google-tól származó adatokon kívül számos fizetős eszköz is rendelkezésre áll, amelyek további kulcsszavakat biztosítanak. Ezeket az eszközöket a verseny tanulmányozásához is használhatod. Egyszerűen válaszd ki az egyik legmagasabb rangú URL-t, és hagyd, hogy az URL-hoz tartozó legjobb kulcsszavak jelenjenek meg. A mi paprika példánkban ez egy miomente.de magazincikk lenne.

6. lépés: A keresési mennyiség és a dátumok lekérdezése

Ezekkel a módszerekkel mostanra szép kulcsszavak listád lesz. A következő kérdés: Milyen gyakran keresik ezeket?

 

Ehhez a Kulcsszótervezőt is használjuk. Ez azonban csak akkor ad hasznos információkat a keresési mennyiségről, ha három számjegyű havi költségkeretet fektetsz be a Google Ads szolgáltatásba. Ellenkező esetben a Google csak nagyon durva 10 és 100 vagy 100 és 1000 közötti tartományt ad meg. Ez eléggé igazságtalan a Google részéről – de ez a helyzet.

 

Különösen a keresési mennyiségre vonatkozó számok érdekelnek. A verseny értéke gyakran csak feltételesen értelmezhető. Nem hagynám, hogy a verseny önmagában eltántorítson. Az alacsony verseny azonban azt jelentheti, hogy ez egy olyan kulcsszó, amellyel gyorsabb sikerek érhetők el.

 

  1. lépés: A kulcsszavak rangsorolása

Egy kulcsszókutatás után gyakran sok kulcsszóval rendelkezel. Annak érdekében, hogy összpontosíts önmagadra, célszerű az egyik legfontosabb kulcsszót meghatározni fő kulcsszóként. A következő legfontosabb kulcsszavakat gyakran másodlagos kulcsszavaknak nevezik. Ugyanakkor meg kell szüntetned az irreleváns kulcsszavakat.

Kutatásom során a legkeresettebb kulcsszó messze a „tellicherry paprika”. A nagy keresési mennyiség önmagában is azt jelzi, hogy itt megfelelő lehet egy külön céloldal. A keresési eredmények áttekintése egyértelművé teszi: Ha ezek csak a Tellicherry paprika körül forognak, és mivel nem az összes típus, akkor létre kell hozni a saját oldalát.

Szeretnél tovább növekedni?