Oldalak milliói vannak az interneten, de egyik sem fontosabb a digitális marketingszakemberek számára, mint a keresőmotorok eredményoldalai vagy SERP-k.

A keresőoptimalizálással foglalkozó szakemberek és a PPC-hirdetők egyaránt ugyanazért az értékes ingatlanért versengenek a SERP-k legkiemelkedőbb részein, de a verseny éles, és a keresés technológiai fejlődése azt jelenti, hogy a digitális marketingszakemberek számára minden eddiginél fontosabb, hogy tudják, hogyan működik a keresés és mit tehetünk a láthatóságuk maximalizálása érdekében.


Keresőmotor-eredményoldalak: Mik ezek és hogyan működnek?


A keresőmotorok eredményoldalai olyan weboldalak, amelyeket a felhasználóknak akkor jelenítenek meg, amikor egy keresőmotor, például a Google segítségével keresnek valamit az interneten. A felhasználó megadja a keresési lekérdezését (gyakran konkrét kifejezéseket és kifejezéseket használ, amelyeket kulcsszavaknak neveznek), amelyre a keresőmotor SERP-t jelenít meg.

Minden SERP egyedi, még az ugyanazon a keresőmotoron ugyanazon kulcsszavakkal vagy keresési lekérdezésekkel végrehajtott keresési lekérdezések esetében is. Ennek az az oka, hogy gyakorlatilag minden keresőmotor személyre szabja a felhasználói élményt azáltal, hogy a keresési kifejezéseken túl számos tényező alapján jelenít meg eredményeket, mint például a felhasználó fizikai tartózkodási helye, böngészési előzményei és közösségi beállításai. Két SERP azonosnak tűnhet, és sok azonos eredményt tartalmazhat, de gyakran apró eltéréseket mutatnak.

A keresőmotorok találati oldalainak megjelenése folyamatosan változik a Google, a Bing és más keresőmotor-szolgáltatók által végzett kísérletek miatt, amelyek célja, hogy felhasználóiknak intuitívabb, érzékenyebb élményt kínáljanak. Ez a keresési térben feltörekvő és gyorsan fejlődő technológiákkal együtt azt jelenti, hogy a mai SERP-k megjelenésében nagymértékben eltérnek régebbi elődeiktől.

Organikus eredmények


A SERP-k általában kétféle tartalmat tartalmaznak – „organikus” és fizetett eredményeket. Az organikus találatok olyan weboldalak listája, amelyek a keresőmotor algoritmusa eredményeként jelennek meg (erről hamarosan bővebben is olvashat). A keresőoptimalizálással foglalkozó szakemberek, közismert nevén SEO-k, a webes tartalmak és webhelyek optimalizálására specializálódtak, hogy magasabb helyezést érjenek el az organikus keresési eredmények között.

Egyes SERP-k lényegesen több organikus eredményt tartalmaznak, mint mások. Ennek oka a különböző keresések eltérő szándéka.

Az internetes keresésnek három fő típusa van:

  • Tájékoztató
  • Navigációs
  • Tranzakciós


Az információs keresések azok, amelyek során a felhasználó egy adott témában szeretne információt találni, például Abraham Lincolnról. Nem lenne sok értelme hirdetéseket vagy más típusú fizetett találatokat elhelyezni egy ilyen SERP-n, mivel az „Abraham Lincoln” keresési lekérdezésnek nagyon alacsony a kereskedelmi szándéka; az ezt a keresési lekérdezést használó keresők túlnyomó többsége nem vásárol valamit, ezért csak információs eredmények jelennek meg a SERP-ben.

A navigációs lekérdezések azok, amelyekben a felhasználó azt reméli, hogy egy adott webhelyet keres a kereséssel. Ez előfordulhat olyan személyek esetében, akik egy adott webhelyet keresnek, olyan webhelyet próbálnak megtalálni, amelynek URL-címét már nem tudják megjegyezni, vagy más típusú navigációs célt keresnek.

Végül a tranzakciós keresések azok, amelyeknél a fizetett eredmények a legnagyobb valószínűséggel jelennek meg a SERP-en. A tranzakciós keresések nagy kereskedelmi szándékkal bírnak, és a tranzakciós SERP-hez vezető keresési lekérdezések tartalmazhatnak olyan kulcsszavakat, mint a „vásárlás” és más kifejezések, amelyek erős vásárlási vágyra utalnak.Fizetett eredmények


Az organikus eredményekkel ellentétben a fizetett eredmények azok, amelyek megjelenítéséért a hirdető fizetett. Korábban a fizetett találatok szinte kizárólag kisméretű, szöveges hirdetésekre korlátozódtak, amelyek jellemzően az organikus eredmények felett és jobb oldalán jelentek meg. Manapság azonban a fizetett eredmények sokféle formát ölthetnek, és több tucat olyan hirdetési formátum létezik, amelyek megfelelnek a hirdetők igényeinek.


Rangsorolási jelek és keresési algoritmusok


Az organikus találatok olyan listák, amelyeket a keresőmotor számos tényező, más néven „rangsorolási jel” alapján indexelt.

Például a Google által használt keresési algoritmus több száz rangsorolási tényezőt tartalmaz, és bár a Google-n kívül senki sem tudja pontosan, mik ezek, egyesek fontosabbak, mint mások. Korábban egy webhely linkprofilja – azon külső linkek száma, amelyek egy adott webhelyre vagy más webhelyekről származó weboldalra hivatkoznak – fontos rangsorolási jelzés volt. Bizonyos mértékig még mindig így van (ez az oka annak, hogy a Wikipédia olyan előkelő helyet foglal el az organikus találatok között oly sok lekérdezés esetén), bár a keresés olyan gyors ütemben fejlődik, hogy a rangsorolási jelek, amelyek egykor kulcsfontosságúak voltak a keresési algoritmus szempontjából, ma már kevésbé fontosak. állandó frusztráció a keresőoptimalizálók számára.

Keresőoptimalizáció


Ahogy a neve is sugallja, a keresőoptimalizálás a webhelyek és weboldalak optimalizálásának gyakorlata a keresőmotorokban való felfedezés érdekében, és ennek eredményeként a keresőmotorok eredményoldalain láthatóbb elhelyezés. Ez többféle módon valósítható meg, az úgynevezett „oldalon belüli” SEO-tól a „oldalon kívüli” technikákig.On-Page SEO


Az on-page SEO olyan bevált gyakorlatokra utal, amelyeket a webtartalom-készítők és a webhelytulajdonosok követhetnek, hogy tartalmuk a lehető legkönnyebben rákereshető legyen. Ez magában foglalja az oldalak részletes metaadatainak (adatokkal kapcsolatos adatok) létrehozását minden oldalhoz és olyan elemekhez, mint a képek, egyedi, statikus URL-ek használata, kulcsszavak beillesztése a releváns címsorokba és alcímekbe, valamint tiszta HTML-kód használatot.

Oldalon kívüli SEO


Az oldalon belüli SEO technikákkal ellentétben az oldalon kívüli SEO olyan stratégiákra utal, amelyek a webhely egészét érintik. A gyakori oldalakon kívüli SEO technikák közé tartozik a linképítés és -csere, a közösségi könyvjelzők, a tartalommarketing, a címtárakba és keresőmotor-indexekbe való beküldés, valamint az online közösségek létrehozása a közösségi médiában.

Bár a SEO teljes köre túl tág ahhoz, hogy itt átfogóan lefedje, csak annyit kell tudni, hogy a SEO elsősorban a magasabb helyezés elérésére összpontosít organikus szempontból. A vállalkozások felvehetnek egy ügynökséget vagy SEO szakembert SEO munkájuk elvégzésére, de ezen a befektetésen túl nem cserél gazdát semmi pénz, és minden hangsúly az organikus keresésben való magasabb helyezésen van.

PPC és keresőmotorok eredményoldalai


A SEO-val ellentétben a pay-per-click marketing kizárólag a hirdetési költségvetés befektetésére összpontosít, hogy kiemelkedő pozíciót érjen el a keresőmotorok eredményoldalain. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint pusztán több pénzt kidobni egy kampányra – a hirdetőknek stratégiailag kell gondolkodniuk, hogy elérjék céljaikat.

A fizetett keresés aukcióként működik. A hirdetők olyan kulcsszavakra tesznek ajánlatot, amelyek relevánsak a vállalkozásuk szempontjából, és amelyek kiválthatják hirdetéseik megjelenítését, amikor a felhasználók ezekre a kifejezésekre keresnek. Számos tényező határozza meg, hogy egy hirdetés hol jelenjen meg a SERP-n. Egyes hirdetések megjelenhetnek az organikus keresési eredmények felett, míg mások az organikus találatok oldalán jelenhetnek meg. Egyes hirdetők úgy döntenek, hogy hirdetéseik megjelenítését csak a mobilkeresésekre korlátozzák, míg mások teljesen kizárják a mobilos találatokat. Egyes hirdetések tartalmaznak bővítményeket, mások pedig nem.

A SEO-hoz hasonlóan a fizetett keresés is összetett téma, de egyelőre ne feledd, hogy a fizetett keresés a hirdetések optimalizálására összpontosít, hogy azok a lehető legelőkelőbb helyen jelenjenek meg a SERP-n.