A keresőmarketing olyan taktika, amelyet az online jelenlét és forgalom növelésére használnak fizetős és nem fizetett stratégiák révén olyan keresőmotorokon, mint a Google, a Bing és a Yahoo.

Képzeld el, mikor kerestél utoljára valamit egy kereső segítségével. A kis keresőmezőbe beírt szöveget „keresési lekérdezésnek” nevezzük, amely az alábbi képhez hasonló oldalra irányít téged. Ezt az oldalt SERP-nek vagy keresőmotor-eredményoldalnak nevezik. Minél magasabban rangsorol a SERP-eken, annál nagyobb forgalmat fog elérni webhelyed. De a kérdés az: Hogyan határozza meg a Google, hogy ki kapja meg ezeket a legjobb elhelyezéseket?

Itt jön képbe a keresőmarketing.

A keresőmarketing két fő kategóriába sorolható:

1. SEO (Search Engine Optimization): A keresőmotorok rangsorolásának folyamata organikus, nem fizetett taktikákkal, például tartalommarketinggel.


2. PPC (kattintásonként fizetett vagy fizetett hirdetés): Az a folyamat, amikor a listákat helyezünk el a keresőmotorokban fizetett hirdetéseken keresztül.


Miért fontos a keresőmarketing?


A válasz egyszerű. Nap mint nap emberek milliói és milliói ugrálnak az interneten, hogy keressenek, legyen szó egy új étteremről, egy megoldani kívánt problémáról vagy egy megvásárolni kívánt termékről. Szeretnéd, ha vállalkozásod megjelenne a keresési eredmények között, hogy megtalálják a keresett megoldást? Ez az oka annak, hogy a keresőmarketing kritikus stratégia minden olyan vállalkozás számára, amely meg akarja szerezni és növelni szeretné cégét.

Most, hogy tudjuk, hogy a keresőmarketing kritikus fontosságú az üzleti növekedés szempontjából, nézzük meg azt a két taktikát, amelyek javíthatják a jelenlétet a keresőmotorokban.

SEO (Search Engine Optimization) vagy organikus keresőmarketing


A SEO az internetes jelenlét növelésének folyamata fizetetlen erőfeszítésekkel. A keresőmotor találatai között megjelenő nem fizetett linkeket organikus találatoknak nevezzük, amelyek általában a fizetett keresési hirdetések alatt találhatók.

Az olyan keresőmotorok, mint a Google, úgy találják meg az organikus listákat, hogy feltérképezik az internetet olyan pókokkal/ robotokkal, amelyek áttekintik a saját webhelyeden található szöveget, PDF-eket, dokumentumokat és egyéb tartalmakat. A Google figyelembe veszi a webhelyed forráskódjában található adatokat (úgynevezett metacímkéket) és sok más minőségi jelet is, például a webhely sebességét és azt, hogy hány másik webhely mutat közvetlenül linket a tiédre. A Google számára mindig az a cél, hogy a lehető legjobb eredményeket nyújtsa, így ha az emberek nem kattintanak a weboldaladra a SERP-ből, vagy ha rossz tapasztalataik vannak, amikor odakerültek, ez ronthatja a helyezést.

Hogyan növelhetem annak esélyét, hogy szervesen szerepeljek a Google-on?


Itt jön képbe a SEO. Több dolgot is tehet, például javíthatja az organikus rangsorolás esélyeit, optimalizálhatja a tartalmat a releváns kulcsszavakra, egyedi, értékes, jó minőségű tartalmat hozhat létre a tekintély és a linkek építéséhez, valamint aktív jelenlétet fenntartását biztosítja a közösségi médiában, hogy segítsen növelni a követők számát.


Mikor látok eredményeket?


A SEO segítségével az eredmények elérése időt vehet igénybe. Arról nem is beszélve, hogy olyan versenytársakkal állsz szemben, akik szintén ugyanazért a helyezésért dolgoznak. Még mindig megéri a SEO-ba fektetni, de ha gyors eredményekre van szüksége, a fizetett keresőmarketing lehet a válasz.

PPC (Pay-Per Click) vagy fizetett keresőmarketing
A fizetett keresőmarketing gyorsabb eredményeket adhat, mint a SEO, valamint sokkal magasabb szintű ellenőrzést biztosít a keresési eredmények között való elhelyezés tekintetében. A legtöbb vállalkozás és webhely a legjobb eredményt a fizetett és nem fizetett keresési marketing taktika kombinációjával éri el.Hogyan működik a fizetett keresőmarketing?


A fizetett kereséssel a hirdetők pontosan elmondják a Google-nak, hogy mely keresési kifejezésekre szeretnének hirdetéseiket megjeleníteni. Amikor valaki rákattint az egyik fizetett keresési hirdetésére, te meghatározott költséget fizetsz a keresőmotornak (ezért kattintásonkénti fizetés). A fizetett összeget kattintásonkénti költségnek (CPC) nevezzük. A CPC-det számos tényező határozza meg, beleértve a max. CPC-t (amelyet te szabályozol), a minőségi mutatót (amely annak mértéke, hogy hirdetései és céloldalai mennyire relevánsak az általad licitált kulcsszavakhoz képest), valamint a kulcsszavaiért folytatott verseny szintje. Minden alkalommal, amikor valaki egy olyan kulcsszóra keres, amelyre ajánlatot tesz, valós idejű aukcióba lép, amely meghatározza a hirdetés rangsorolását és a tényleges kattintásonkénti költséget.