Akár a fizetett, akár az organikus oldalon dolgozol, a kulcsszavak a keresőmarketing (SEM) alapját képezik. Azáltal, hogy lehetővé teszik, hogy vállalkozásod számára, hogy láthatóvá váljon a keresési eredményekben, a kulcsszavak lehetőséget adnak arra, hogy pontosan akkor találkozzon az érdeklődőkkel, amikor éppen a te segítségedre van szükségük.

Ha a PPC-t használod az érdeklődőkkel való kapcsolattartásra, a kulcsszavak a jegyeid a valós idejű aukciókra, ahol te és a versenytársaid a SERP (Search Engine Results Page – Keresőmotorok találati oldala) tetején lévő áhított ingatlanokért küzdenek. Ha pedig SEO-t használod, hogy felvedd a kapcsolatot az érdeklődőkkel, a kulcsszavak elengedhetetlenek ahhoz, hogy a keresőmotorok megtudják, miről szól a tartalmad – így biztosítva, hogy a webhelyed releváns felhasználókat vonzzon.

Nem elég azonban egyszerűen összeállítani egy kulcsszavakból álló listát, és máris neki látni. A legsikeresebb keresőmotoros marketingesek – mind a PPC-ben, mind a SEO-ban – tudják, mennyire fontos a szorosan kapcsolódó kulcsszavak, vagy kulcsszó-rések csoportosítása.

  •     Mik a kulcsszócsoportok?
  •     Miért fontosak a PPC számára?
  •     Miért fontosak a SEO szempontjából?
  •     Hogyan találd meg és építsd fel őket?

Mik azok a kulcsszó-rések?

A kulcsszó-rések egymással szorosan összefüggő kulcsszavak csoportjai. Példaként mondhatjuk, hogy a SEM-et a megfizethető túrafelszerelések népszerűsítésére használd. A kezdeti kulcsszókutatás során létrehozhatsz egy rést a következő kulcsszavakból: „túra hátizsák”, „túra hátizsák”, „legjobb túra hátizsák”, „olcsó túra hátizsák” és „kezdő túra hátizsák”.

Bár ezek a kulcsszavak mindegyike egyedi, mégis mind szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Ami még fontosabb, hogy mind ugyanazt az alapvető szándékot jelzik. Akár a „túrázó hátizsák”, akár a „túrázó hátizsák” kifejezésre keres valaki, a szándékuk hasonló lesz – érdekli őket a túrázás, és a megfelelő hátizsákot szeretnék megtalálni.

A kulcsszavak mögötti szándék – valamint a kulcsszavak csoportja mögötti közös szándék – felismerése alapvető fontosságú a releváns hirdetések és webhelytartalmak létrehozásához. Legyünk konkrétabbak. Először a PPC-re fogunk ráközelíteni, majd áttérünk a SEO-ra.

A kulcsszócsoportok fontossága a PPC esetében

A Google Ads-fiók alapvető hierarchiája – a legszélesebb szinttől a legszűkebb szintig – a következő: fiók > kampányok > hirdetéscsoportok > kulcsszavak és hirdetések. Az alábbiakban látható praktikus grafikonon jobban szemléltetheti a helyzetet. Ezen útmutató szempontjából a legfontosabb információ az, hogy a kulcsszavak és a hirdetések a hirdetéscsoportokon belül helyezkednek el.

A Google Ads gyakorlati okokból a kulcsszavakat és a hirdetéseket együtt helyezi el a hirdetéscsoportokban. Ha egy adott kulcsszóval részt veszel az aukción, és megnyered a helyezést, a Google-nek tudnia kell, hogy melyik hirdetésedet kell megmutatnia a felhasználónak. Azáltal, hogy az adott kulcsszót ugyanabban a hirdetési csoportban kell elhelyezned, mint például három konkrét hirdetést, a Google-nek sokkal könnyebb lesz megtalálni a megfelelőt.

Gondolj erre a következőképpen: a hirdetéscsoportodban lévő kulcsszavak a hirdetéscsoportodban lévő hirdetésekhez kapcsolódnak. Amikor egy kulcsszó aktiválódik, a hozzá csatolt hirdetések egyike jogosult a felhasználóknak való megjelenítésre. Ennek megfelelően úgy kell megírnod a hirdetéseidet, hogy mindegyik megfeleljen a hozzá tartozó kulcsszavak mögötti szándéknak. Ellenkező esetben azt kockáztatod, hogy teljesen irreleváns hirdetéseket szolgáltatsz a potenciális ügyfeleidnek. Amint azt a negatív kulcsszavakról szóló útmutatónkban kifejtettük, a nem releváns hirdetések kiszolgálása az elvesztegetett megjelenések és pénz pazarláshoz vezet.

A kulcsszócsoportok hihetetlenül értékesek, mert – hacsak nincs időd egy sikeres SKAG-stratégia kidolgozására – valószínű, hogy a hirdetési csoportodban a kulcsszavak száma nagyobb lesz, mint a hirdetések száma. Előfordulhat, hogy egy tucatnyi kulcsszót tartalmazó hirdetéscsoporttal találod magad szembe, amely mindössze három hirdetést tartalmaz.

Ha ezek a kulcsszavak szorosan kapcsolódnak egymáshoz, akkor könnyű mindhárom hirdetésedet rendkívül relevánssá tenni. Ha ezek a kulcsszavak nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz, akkor fennáll a veszélye annak, hogy irreleváns hirdetéseket jelenít meg, és pénzt pazarolsz el.

A kulcsszavas fülkék lehetővé teszik, hogy optimalizáld a Google Ads-fiókod szerkezetét, és a megfelelő hirdetéseket a megfelelő időben add fel.

A kulcsszó-részlegek fontossága a SEO szempontjából

Most, hogy a fizetett dolgokkal már foglalkoztunk, fordítsuk figyelmünket az organikus dolgokra – a SEO-ra.

Makroszinten az organikus keresési eredményekben való magas helyezésed számos tényezőtől függ. Hogy csak néhányat említsek: webhelyednek feltérképezhetőnek kell lennie, hiteles domainekről kell backlinkeket szerezned, és logikusan kell felépítened a weboldalad.

Bár mikroszinten is rengeteg rangsorolási jel létezik, az egyik legfontosabb – és ami jelenleg a leginkább foglalkoztat minket – a kulcsszavak relevanciája. Ugyanúgy, ahogy a kulcsszavak lehetővé teszik a Google számára, hogy a keresési lekérdezéseket releváns hirdetésekhez kapcsolja, a kulcsszavak lehetővé teszik a Google számára, hogy a keresési lekérdezéseket releváns weboldalakhoz kapcsolja – honlapokhoz, termékoldalakhoz, blogoldalakhoz stb. Mivel azt szeretnéd, hogy weboldalaid kiemelkedő helyen szerepeljenek az organikus keresési eredményekben, amikor a felhasználók lekérdezései érdeklődést jeleznek a vállalkozásod iránt, az on-page SEO alapvető része a konkrét kulcsszavak megcélzásának.

Itt van a bökkenő: egyetlen weboldal több kulcsszóra is rangsorolhat. Tegyük fel például, hogy egy kisvállalkozást vezetsz, amely kutyáknak szánt egészségügyi termékeket árul, és a SEO az elsődleges marketingcsatornája. Ha egy jól felépített, részletes blogbejegyzést teszel közzé a kutyád fogmosásának fontosságáról, az nagyon is jól rangsorolhat a „kell-e fogat mosnom a kutyámnak” és a „legjobb módja a kutya fogmosásának” keresőszavakra. Elég menő, nem igaz?

Bár természetesen semmi baj nincs azzal, ha véletlenül több kulcsszóra is rangsorolnak, a legjobb, ha előrelátóan cselekszünk. Itt jönnek ismét a képbe a kulcsszó-rések. Ha egy tartalomban vagy egyetlen weboldalon belül szorosan kapcsolódó kulcsszavak egy csoportját célozod meg, akkor javítja az esélyeidet arra, hogy minden egyes kulcsszóra rangsorolj.

A kulcsszó-rések lehetővé teszik, hogy egyetlen tartalmi elemen belül több, egymással szorosan összefüggő kulcsszót célozz meg, így a tartalomnak nagyobb esélye van több kulcsszóra való rangsorolásra.

Hogyan találjunk és építsünk kulcsszavas réseket?

Mielőtt elkezdenéd összeállítani a kulcsszavas réseket, szükséged van egy kezdeti kulcsszóhalmazra. Ha még nincs mesterlistád, az ingyenes kulcsszóeszközünk tökéletes megoldás. Egyszerűen adj meg egy témát, határozd meg az iparágadat vagy a picai résedet, válasszd ki az országot, ahol üzleti tevékenységet folytatod, és máris kész a megcélozható kulcsszavak listája.

Megvan a listád? Bámulatos. Most itt az ideje, hogy elkezdd azonosítani a kulcsszavas réseket. Kezdetnek azt javasoljuk, hogy minden kulcsszót két magas szintű jellemző szerint osztályoz: téma és szándék. A téma természetesen egyszerűen a kulcsszó mögötti általános érdeklődésre utal. Például a „legjobb módja a kutya fogmosásának” kulcsszó mögött álló téma a kutyahigiénia. A szándék arra a célra utal, amelyet a felhasználó a Google-on való kereséssel el akar érni.

Általánosságban elmondható, hogy a felhasználói szándéknak három típusa van:

  •     Információs: Amikor a felhasználó többet szeretne megtudni egy témáról.
  •     Navigációs: Amikor a felhasználó egy adott webhelyre vagy weboldalra szeretne eljutni.
  •     Tranzakciós: Amikor a felhasználó vásárolni akar valamit.

A „legjobb módja a kutya fogmosásának” kulcsszó mögött álló szándék valószínűleg információs jellegű. Ne feledd: egy adott résen belül a kulcsszavaknak ugyanazt az alapvető szándékot kell jelenteniük, hogy a lehető legrelevánsabb hirdetéseket írhasd meg.

Miután az egyes kulcsszavakat téma és szándék szerint felcímkézted, további két adatra lesz szükséged: a keresési mennyiségre és a versenyre. Míg a keresési volumen azt mutatja meg, hogy a célországban a felhasználók milyen gyakran keresnek egy adott kulcsszóra, addig a verseny azt, hogy mennyire nehéz (vagy könnyű) az adott kulcsszóra rangsorolni. Ezen információk birtokában gyorsan meg tudod határozni, hogy az egyes kulcsszavak mennyire értékesek és életképesek.

Most, hogy minden kulcsszóhoz megvan ez a négy kulcsfontosságú adat, készen állsz a kulcsszó-rések összeállítására! Egyszerűen csak csoportosítsa azokat a kulcsszavakat, amelyek ugyanazokkal a témákkal foglalkoznak, és ugyanazokat a típusú szándékokat jelzik, és már készen is állsz.

Kezdj el értékes kulcsszavas réseket találni még ma!

A keresőmarketinggel kapcsolatos sikered – akár a PPC-re, akár a SEO-ra összpontosít – attól függ, hogy képes vagy-e releváns ajánlatokat és tartalmakat eljuttatni a megfelelő emberekhez. A vállalkozásodhoz szorosan kapcsolódó kulcsszavak réseinek azonosításával pontosan ezt teszed lehetővé.

Ne halogass! Használd az ingyenes kulcsszó-eszközt a kulcsszavak kezdeti listájának létrehozásához, és kezdd el még ma megtalálni a legértékesebb réseket.