A belső linkek optimalizálása bonyolult lehet. A témához gyakran sok kétértelműség és bizonytalanság társul. Ebből a blogbejegyzésből megtudhatod, hogyan optimalizálhatod és hogyan használd a belső hivatkozásokat a webhelyeden.

Weboldalad felépítése nagyon fontos a SEO teljesítménye szempontjából. Nemcsak te mondod el a Googlebotnak a honlapod felépítését, hanem a PageRank-ot is továbbítod, ami a Google számára relevanciajeleket jelent. Ezenkívül segíti a felhasználókat a navigációban. Ez sokkal könnyebbé teszi a Googlebot és a felhasználók számára, hogy eligazodjanak a webhelyen, ha a belső linkelés stratégiáját dolgozod ki.


PageRank és belső linkek


Valószínűleg már hallottál már a PageRankről. A Google ezt az értéket használja az URL-ok és domain-ek értékelésére. Minden URL-hez 0 és 10 közötti érték van hozzárendelve. A Google magas szintű bizalmat biztosít a magas PageRank értékkel rendelkező URL-oknak. Az érték mindenki számára látható volt. Korábban minél magasabb egy oldal PageRank értéke, annál jobban összekapcsolták ezt az oldalt a belső és külső hivatkozások. Minél több link volt egy webhelyen, annál magasabb a PageRank. Az olyan webhelyek, mint a wikipedia.org, rendelkeztek a legmagasabb PageRans-értékkel. Manapság a PageRank már nem látható, de a Google továbbra is használja az algoritmusokon belüli számításokhoz. Ezért a PageRank továbbra is fontos szerepet játszik a webhely rangsorolásában.

Belső linkelés: a megfelelő koncepció

Fontos, hogy a weblapodhoz illő koncepcióval dolgozz. Az általad kínált termékek, szolgáltatások oldalt ennek megfelelően kell felépíteni. Gondold át, hogy weblapod jól tervezett és logikusan felépített-e. Ezt úgy tudod megoldani, hogy témákra osztod őket.

A kezdőoldalnak hivatkoznia kell a linkekkel ellátott kategóriákra. Ezek pedig altémáikhoz kapcsolódnak. A témák aloldalakra hivatkoznak. Ezenkívül a témákat kapcsolhatnak egymáshoz, ha a hivatkozásnak van értelme. A témák összekapcsolása akkor releváns, ha a témák hasonlóak, vagy a témák kiegészítik egymást. Ily módon tovább fejlesztheted belső link struktúrádat, és hozzáadott értéket kínálhatsz a felhasználóidnak.

Használj belső hivatkozásokat

Miután megvan az elképzelésed arról, hogyan kell a weblapodat belsőleg összekapcsolni, most már a hivatkozások hatékony használatáról lesz szó. Egy jó koncepcióval úgy linkelheted össze az aloldalaidat, hogy a Google fontosabbnak tartsa és jobban rangsorolja őket.

Például, ha a menüben és más oldalakon is hivatkozol egy fontos oldalra, akkor a Google magasabb értéket ad neki, mintha egy másik oldalról hivatkozna rá. Mindig ügyelj arra, hogy a legfontosabb oldalaid jól legyenek belinkelve, és hogy egyetlen oldalon se legyen túl kevés link, különben kevés figyelmet kapnak a Google-tól. Sajnos nincs ideális szám, amelyet útmutatóként használhat.

A belső linkek ellenőrzése és belső hivatkozások létrehozása

Most már tudod, hogyan használhatod saját magadnak a webhely felépítését. Annak érdekében, hogy hatékonyan működjön számodra, ellenőrizned kell a belső összekapcsolásokat. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen ellenőrizd, hogy az oldalakon van-e elegendő link, és hogy a Google felismeri-e őket.

Belső linkek és kereszthivatkozások

Ha optimalizálod webhelyed felépítését, belső hivatkozásokat hozhatsz létre. Ez azt jelenti, hogy több linket hozol létre az oldalakhoz, amelyeket jobban be kell építeni a belső linkelésbe. Attól függően, hogy ezek a hivatkozások mely oldalakról származnak, eltérő súlyúak, és különböző mennyiségű linkeket adnak át. Nemcsak a belső linkek, hanem a külső hivatkozások (backlinkek) is továbbadják a link erejét.


A kezdőlap linkjei a legnagyobb súlyúak és a legértékesebbek. Ügyelj arra, hogy elegendő hivatkozást adj meg, de ne töltsd meg túl sok hivatkozással az oldalakat, például a kezdőoldalt, különben a legfontosabb oldalak kevesebb linket vagy link erőt kapnak.

1. Az oldal fontos területeinek könnyen elérhetőnek kell lenniük


Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy weboldalad a Googlebot és a felhasználók számára legfontosabb területei jól összekapcsolhatók és könnyen elérhetőek kell, hogy legyenek. A legfontosabb oldalaidra hivatkozni kell a kezdőlapról, és más módon is elérhetőnek kell lennie, például más aloldalakról.

2. Az oldalakon található linkek száma

A kezdőlapon gyakran sok hivatkozás található. Nem csoda, mert ebben van a legtöbb linké. A kezdőlapról származó link értékesebb, mint egy más webhelyről származó hivatkozás. Ügyelj arra, hogy ne jöjjön ki túl sok link a kezdőlapról, mert ez csökkenti a linkek számát a legfontosabb oldalakon.

3. Link a szövegben

Gyakran dolgozz kereszthivatkozásokkal a szövegben! A Google szereti látni a fő kulcsszóra mutató hivatkozást a horgonyszövegben. A link címével és a környező szöveggel több információt adhatsz a Google-nak arról, hogy mit tartalmaz a hivatkozott oldal. Egy ilyen rendszer kialakításával az egyik általam kezelt honlap esetében, az Omiyage World japán webáruháznál néhány hónap leforgása alatt érzékelhető előrelépést figyelhettünk meg az oldal Page Ranking elhelyezésében.