Milyen címet adjunk?

nA Content Cobrand 2021 óta létezik, és majdnem ugyanennyi ideje létezik egy bejegyzés a helyes címről és leírásról. Már akkor is nagyon fontos volt az a néhány szó, amit a webhelye forráskódjába írunk – most fontosabbak, mint valaha! Itt az ideje, hogy frissítsem blogbejegyzésünket – az abszolút végső útmutatóhoz, amely hatalmas előnyt jelent a versenytársakkal szemben! Ma megtudhatod, miért fontosak a címek és leírások, valamint az alapokat, majd az abszolút profi tippeket, amelyeket általában a kezdő keresőoptimalizálók sem tudnak.

SEO címadás leírás

 

 

Mik azok a címek és a leírások?

A cím és a leírások a Google előtt léteztek, és egyszerűen leírják, hogy mi a neve: A cím egy HTML-dokumentum címét írja le, míg a leírás a dokumentum rövid leírását tartalmazza. Mindkettőt együtt töredékeknek is nevezik. Logikusan a keresőkben már nagyon korán felmerült az ötlet, hogy pontosan ezt a két elemet használhatjuk egyfajta URL-előnézetként – és azóta is ezt teszik.

 

Milyen hosszúak lehetnek a címek és leírások?

Cím hossza

Az évek során mindig történtek változások a Google-nál, de méréseink szerint az asztalon általában 524 pixeles hosszúság az irányadó. Ez körülbelül 58-65 karakternek felel meg. Az „i” vékonyabb, mint az „m”, ezért a professzionális keresőoptimalizálók a pixeleket használják a karakterek helyett. A mobileszközökön hosszabb cím keletkezik, ezért egyes keresőoptimalizálók már csak a mobil verziót optimalizálják, különösen, ha egy weboldalon túlnyomórészt mobil felhasználók vannak. Ha a cím túl hosszú, akkor a végén le lesz vágva. Ez csúnya, de nem feltétlenül árt a helyezésnek. Ennek ellenére ügyetlennek tartják a keresőoptimalizálók körében, mert azt mutatja, hogy nem ismeri az utat. Ügyelj arra, hogy ne lépd túl a maximális hosszt. A versenyterületeken sem csinál ilyet senki.

 

Leírás hossza

A metaleírást ideiglenesen 270 karakterre növelte a Google, de mára visszaállt a régi, 160 karakter körüli értékre. A Content Cobrandnál minimum 100 és maximum 145 karaktert használunk. A 100 karakternél rövidebb leírás csak egy sor hosszú, ezért a kódrészlet rövidebb. Efelett le van vágva. Nem 145 karakternél, hanem csak 150-160 körül, de előfordul, hogy például egy blogbejegyzés dátuma a leírás elé kerül, ezért hagyunk ki egy pufferzónát.

 

Mi a fontosabb: cím vagy leírás?

Egyértelműen a cím. Ez jobban látható, és tapasztalatom szerint közvetlen hatással van a helyezésre. A leírás az esetek körülbelül 30%-ában csak úgy jelenik meg, ahogy létrehoztad – a Google gyakran kivesz egy szöveges kivonatot a webhelyedről, ha az jobban megfelel. Tehát amikor a kivonatoptimalizáláshoz fordulsz, ügyelj arra, hogy jó cím legyen. A leírás nem közvetlen rangsorolási kritérium. 

 

Mit írjak a címbe?

A megfelelő URL-lel megegyező kulcsszónak feltétlenül szerepelnie kell a címben – ez általában az első. Ennyit az alapokról.

 

Mit írjak a címbe a kulcsszón kívül?

A valóság az, hogy manapság mindenki a címbe adja a kulcsszót. Ezzel ma már nem lehet előnyt nyerni. Fontos, hogy mi következik, és itt többnyire 50 karakternél kevesebb karakterrel kell szövegírónak lenni. Ha új vagy egy területen, a legjobb, ha megnézed a kulcsszó keresési eredményeit. Milyen szavakat veszel észre a kulcsszó mellett?

 

Mit akar a felhasználó?

 

 • Web hosting kulcsszó: biztonságos, gyors, olcsó, megbízható, professzionális
 • Kulcsszavas névjegykártyák: Egyedi, olcsó (!), gyors, egyszerű tervezés
 • Kulcsszó esküvői fotós: exkluzív, őszinte, természetes, gyönyörű, tökéletes
 • Kulcsszó téli gumi: olcsón, online, vásároljon

Látható tehát, hogy a kulcsszótól vagy a témától függően a felhasználók eltérő jelzőket várnak el. Ezeket a kifejezéseket „fájdalompontoknak” nevezzük, ami azt jelenti, hogy mi az, ami érzelmileg fontos a felhasználók számára egy termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban. Ha „esküvői fotóssal olcsón” indulsz a versenyen, éppoly kevés sikered lesz, mint az „exkluzív téli gumikkal”. Koncentrálj arra, amit a fő célcsoportod keres a kulcsszóra.

 

Cím mítoszok
Vannak mítoszok, amelyek nem igazán igazak. Mások igen – most mi a helyes?

1. A kérdések segítenek a címben

Ez általában nem igaz. Tapasztalataim szerint, hacsak a kulcsszó nem kérdés, általában alacsonyabb helyezést ér el, ha kérdéseket tesz fel. Akkor persze segít.

 

 1. A számok segítenek

Igen, a számok biztosan segíthetnek. Ahelyett, hogy csak azt mondaná, hogy „A legjobb tipp XY számára”, jobb, ha azt írja „A 78 legjobb tipp XY számára”. Általában ez növeli a kattintási arányt.

 

 1. A cselekvésre ösztönzés segít a címben

Ez nagyban függ a kulcsszótól. Néha az olyan kereső szavak segítenek, mint a „vásároljon most” vagy a „rendeljen itt”. Gyakran találkoztunk azonban olyan esetekkel is, amikor ez jelentős állapotromláshoz vezetett. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy kicsit kreatívabb keresőszó, mint a „vásárlás most” sokkal hasznosabb.

 

 1. A hangulatjelek segítenek

Kipróbálhatsz színes hangulatjeleket vagy különleges karaktereket, amelyek felkeltik a figyelmet. De nem azok a „csodafegyverek”, amelyeken mindig árulják őket. Alapvetően azt tapasztaltam, hogy általában nincs, vagy negatív hatással vannak a helyezésre.

 1. A címben érdemes elhelyezni a „másodlagos kulcsszavakat” is

Én személy szerint nem rajongok a „másodlagos kulcsszavakért”, vagyis a második kulcsszóért, amelyre rangsorolni kell. Néha jó, ha a címhez illeszthetsz egy második kulcsszót – de „másodlagos kulcsszót” elvileg nem tennék. Ez gyorsan nagyon spam jellegűvé válhat – és nem szabad.

Mit írjak a leírásba?
A kulcsszó! És akkor? A címhez hasonlóan a „Mit akar a felhasználó?” és a „Mit kínálok?” kérdésekre kell összpontosítania. Mint említettük, a leírás csak az esetek körülbelül 30%-ában jelenik meg beszúrt formában. Ezért sok esetben a Google nagyobb valószínűséggel távolítja el a megfelelő szöveget a webhelyről.

 

Bevált gyakorlatok:

 

 • Írj rövid mondatokat, vagy teljesen hagyd ki  a mondatokat listák létrehozásával

 

 • Határold el őket pipákkal vagy más speciális karakterekkel

 

 • Vedd fel újra a kulcsszót, de nem kell az elején lennie

 

 • Ha webhelyeden a leírásban 1:1 arányban használsz megfogalmazásokat a szövegben, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a leírás is megjelenik

 

Ki írjon címeket és leírásokat?

Sajnos a töredékek készítése tipikus gyakornoki munka, mert állítólag könnyű kiszervezni. Hagyd azonban ezt a legtapasztaltabb keresőoptimalizálóinak, és ne add ki tapasztalatlan embereknek. Sokat lehet nyerni a jó kivonatokkal – és sokat veszíteni a rossz kivonatokkal. Jelenleg az egyik legfontosabb rangsoroló tényezővel van dolgod – miért kell ezt a munkát valakinek elvégeznie, akinek kevés tapasztalata van?

 

Szeretnél tovább növekedni?