SEO stratégia: mi az alapkoncepciód?

Mi a legizgalmasabb dolog a SEO-ban? A számos különböző fókuszpont, intézkedés és út, amelyet webhelyed optimalizálásakor választhatsz. Éppen ez a sokszínűség jelenti gyakran a legnagyobb kihívást az elején: mivel is kezdjek? Mi a legnagyobb kar? Egyébként hogyan keresnek a felhasználóim? Először optimalizáljam a feltérképezési költségkeretet (egyébként mi is ez?), vagy először hozzak létre egy blogot? Mindezek a kérdések megválaszolják magukat, ha először létrehozol egy SEO stratégiát ahelyett, hogy ész nélkül belevágnál.

 

Mi az a SEO koncepció/stratégia?

 

A SEO koncepció lehet egy SEO (szöveges) eligazítás: Egyetlen tartalom tartalmi alapja – kulcsszavak, keresési szándék, tartalomstruktúra és társai.

 A SEO koncepció egyet jelenthet a SEO stratégiával: a hosszú távú SEO-intézkedések alapja.
Ma a „SEO koncepció” második típusáról, vagyis a SEO stratégiáról fogok mesélni.

 

A SEO stratégia tartalma

A SEO koncepció különböző részekből áll. Nagyjából a következő építőelemek elengedhetetlenek minden SEO stratégiában:

 Elérések

 Elhelyezkedés (status quo)

 Technológia / weboldal

 Off page

 Lehetőségek

 kulcsszókutatás

 Versenytárs elemzés

 Akcióterv: Mik a céljaid a weboldaladdal?

 

A SEO-célok általában az általános vállalati célokon alapulnak. A célok nagyon eltérő természetűek lehetnek, és függhetnek mind a vállalat életkorától (a piacon új, vagy már évtizedek óta kialakult), mind az üzleti modelltől.

 

A klasszikus SEO céljai a következők:

 (Bikó) értékesítés (pl. online boltokban)

 (Organikus) leadek (gyakran B2B környezetben, szolgáltatókkal vagy magas árú termékekkel, például ingatlanokkal)

  • (SEO) forgalom: bizonyos pozíciók bizonyos kulcsszavakhoz (gyakran vannak olyan egyéni kulcsszavak, amelyek különösen jövedelmezőek vagy fontosak az ügyvezető igazgatóknak)
  • Láthatóság (szerintem nem jó (egyetlen) cél, hiszen a láthatóság önmagában nem feltétlenül függ össze a forgalommal, még kevésbé a bevétellel)

 

Tipp: Győződjön meg arról, hogy (helyesen) tudod mérni a céljait. Azt javaslom, hogy a céljaidat közvetlenül szerepeltesd a jelentésben. Tehát mindig figyeld: hol tartasz jelenleg, és még mindig „pályán vagyok”.

 

Emeld fel a status quót
A status quo a webhely vagy a keresőoptimalizálás jelenlegi állapotát írja le:

Hol vagy jelenleg?


Milyen „optimalizálási szinten” van a SEO?

Arról van szó, hogy meghatározzuk, hol a legésszerűbb kezdeni: hol vannak elrejtve a legnagyobb karok? Ezek a karok oldaltól függően nagyon eltérőek lehetnek.

 

Kulcsszavak és rangsorok

Kezdéskor előfordul, hogy még csak nem rendelkezel SEO céloldallal, amely alapján rangsorolni lehetne. Vagy akár egy lépéssel is előrébb vagy. Először is meg kell határoznod, hogy potenciális ügyfeleid milyen kifejezéseket használnak a keresésedre.

Kis ökölszabályként elmondható, hogy minél kisebb (vagy nagyobb résszel rendelkező vagy újabb) egy oldal, annál valószínűbb, hogy a SEO stratégia nagy része kulcsszavakon, céloldalakon és tartalomon alapul. Ez is teljesen logikus: Ha még nincs tartalmi bázisod, amellyel rangsorolhatnál, akkor még a legjobb betöltési idő sem segít.

 

Technológia / Oldal

A SEO-stratégia itt is még nem a webhely gyorsításáról szól, hanem egy rövid ellenőrzésről az oldalon belüli intézkedések prioritása érdekében:

 Vannak technikai hiányosságok, amiket azonnal javítani kell, hogy akár rangsorolás is lehetséges legyen?


Mely további építkezések figyelhetők meg már, és mennyire fontosak?

Offpage

Hogy mennyire fontosak vagy veszélyesek lehetnek a backlinkek, az hevesen vitatott téma a SEO iparágban. Ezen a ponton nem akarok többet mondani, mint három dolgot:

 Igen, a linkek fontosak (főleg az új oldalakon).


 Nem, szerintem nincs értelme ügynökségen keresztül aktív link építést végezni.


 Igen, a backlinkek károsak lehetnek.

 

Kulcsszókutatás és versenytársak elemzése

A kulcsszókutatás és a versenytársak elemzése általában kéz a kézben jár a SEO stratégia tartalmi állapotával.

 

A következőképpen tudhatod meg:

  • Mely kulcsszavakra rangsorolnak versenytársai melyik oldalakon, és hogyan érik el ezt? (Olvasási tippek: Versenytársak elemzése és Kulcsszóhiány-elemzés)

 

  • Mely kulcsszavak érdemesek valójában?

 

  • Melyik oldalakon mely kulcsszavakat érdemes lefedni?

 

  • Hogyan optimalizálja a meglévő SEO céloldalakat?

 

  • Mely oldalak milyen prioritást élveznek (kulcsszó: kulcsszóoptimalizálás küszöbértéke, keresési mennyiség és verseny)?

 

Cselekvési terv és ütemterv

Véleményem szerint a SEO stratégia végén cselekvési tervre van szükség – és itt bezárul a kör a kiinduláshoz. Mindig kérdezd meg magadtól: Mennyire járul hozzá ez vagy az a mérték (valószínűleg) a célomhoz? Ez rendkívüli módon segít a SEO-intézkedések megfelelő rangsorolásában. Ugyanakkor közvetlenül rögzítheti, hogy ki a felelős az egyes lépésekért, és mennyi (idő) költségvetést igényelnek. Az én nézőpontom szerint nincs olyan, hogy minden webhelyre passzoló, futó SEO stratégia. Mert: Minden webhely, minden iparág és minden status quo más.