SEO trendek 

Ezek az én személyes SEO-trendjeim

seo trendek

Nem vagyok híve a rövid távú trendeknek, inkább a „trend” szót a hosszú távú fejleményekben látom, amikre érdemes minél előbb ráugrani, de amik megmaradnak. Ez különbözteti meg cikkemet a témával foglalkozó legtöbb többitől, amelyek sajnos sokszor kritikátlanul mutatnak be minden újítást trendként. Tehát tekintsd ezt útmutatónak, de vedd figyelembe, hogy a trendek nem feltétlenül az előrejelzések szerint valósulnak meg! A listám nem túl hosszú, mert inkább a biztonságos trendeket válogattam ki. Ezenkívül az értékelésem az online marketingre gyakorolt hatásán alapul, nem pedig az általános trenden.

 

Google Core Web Vitals

 

A Google Core Web Vitals a legbiztosabb jel, amely megmutatja, merre tart a Google a keresés terén 2022-ben: Nincs több nehezen használható webhely, nincs több kegyelem a használhatóság szempontjából barátságtalan webhelyeknek! Annak érdekében, hogy még az utolsó SEO-t is meggyőzd, a Google Search Quality Team olyan számokkal próbálta kifejezni a felhasználóbarátságot, amelyek egyértelműen és tárgyilagosan mondják a webmestereknek: „Túl rosszak az értékeid.” Ettől az évtől kezdve az ún. Search Signals felel a Google rangsorában szereplő oldalélményért.

 

A hangalapú keresés nem trend

Ez a szöveg 1:1 arányú a 2022-es SEO-trendjeimtől, és nincs mit hozzátennem: nem tudom, nem kezd-e kínos lenni, amikor egyes trendkutatók minden évben a hangalapú keresést tekintik a következő év trendjének.

Két Amazon Echo-m van, és aktívan használom a Google hangalapú keresést. Ez egyébként technológiailag évekkel megelőzi az Amazon megoldását. Ennek ellenére a hangalapú keresés továbbra is trend az olyan helyeken, ahol nem használod a kezedet. Nyelvi asszisztenseket használok, főleg az autóban Android Auto-val vagy főzés közben. Ezt navigáláshoz vagy zene, hangoskönyvek és hírek hallgatásához csinálom. Ez így is marad a belátható jövőben. Az átlagfelhasználó még mindig nagyon messze van attól, hogy ténylegesen rendeljen termékeket – ha egyáltalán ráér. A hangalapú keresés növekszik – de a mi, weboldal-üzemeltetők, B2B cégek vagy online boltok számára korlátozott kereskedelmi haszon korlátozott. Egyelőre nem tudom, hogyan kellene ennek változnia.

 A hangalapú keresés sem fejlődik sokkal tovább 2022-ben. Kitartok a véleményem mellett

 

YouTube, Tik Tok és videók

A YouTube használata 15%-kal nőtt Németországban a koronaválság idején. Képzeld el, ha a Google-keresések havi száma összességében 15%-kal nőtt. Nem tudom, hogyan mutassam tisztábban, mennyire fontos a csatorna. A Google-on belül sok kapcsolót évek óta videókhoz terveztek. Németországban havonta 47 millió felnőtt használja a YouTube-ot. Ennek ellenére 2021-ben a legtöbb vállalat a Facebookon volt, miközben hajlamos volt arra, hogy elkerüje a YouTube-ot.

 

A Facebook lejárt?

Míg a YouTube egy éven belül két számjegyű növekedést mutat, és nagyon ki van éhezve a jó tartalmakra, és szervesen is nagyon jól tud növekedni, a Facebookon más a helyzet: itt a cégek organikus elérése évek óta egyre jobban csökken, ahogy a felhasználók száma is csökken, és néhány hónaponként rendszeres adatbotrányok vannak. A Facebook több mint három éve nem közölt adatokat az egyes országokról és azok felhasználóiról – vélhetően azért, mert Németországban folyamatosan csökkennek a számok. Ha 32 millió (regisztrált) felhasználót feltételezünk, akkor ez egyenesen kevés ahhoz a 47 millió felnőtthez képest, akik ténylegesen aktívak a YouTube-on – bár a kiskorúak nem számítanak bele a statisztikákba. Feltételezem, hogy a Facebook fokozatosan fog egyre jelentéktelenebbé válni. Talán nem 2022-ben, de lassan már elkezdődött a haldoklás. Nemrég megkérdezték tőlem, hogy akkor mi lesz az új platform? Egészen biztos vagyok benne, hogy egyelőre nincs szüksége új platformra. A világ belefáradt a Facebookba. Legalábbis az a fajta közösségi média, amelyet a Facebookon gyakorolnak, ma már a legtöbb ember számára visszataszító. A legtöbb felhasználó a következőképpen jár el: tartalmakat fogyasztok a Google-lal, videókat a YouTube-on, képeket az Instagramon és üzeneteket a WhatsApp-pal. A Facebook egyszerűen elavult koncepció.

 2021-ben és 2022-ben láttam, hogy különösen a kis- és középvállalkozások fedezték fel maguknak a YouTube-ot. Arra számítok, hogy a jövő év és az elkövetkező évek igazi virágkora lesz a YouTube számára. Ó, igen – nem szabad elfelejteni, hogy a videók láthatósága a Google keresőben folyamatosan növekszik. A YouTube nem csak a YouTube számára érdekes, hanem a „normál” Google keresési eredmények számára is. Itt is egyre inkább előtérbe kerülnek a videók.

 

Meglátásom szerint azonban ma sokkal nyitottabb a kommunikáció. Nem csak a YouTube-videókon, podcastokon és a webmesteri hangoutokon keresztül. A Google-alkalmazottak gyakrabban és pontosabban fejezik ki magukat a webmesteri közösség felé. Sok minden történik a Google Keresőközpontban, ez a portál jelenleg kiaknázás alatt áll.

Trendként szeretném, ha ez így folytatódna – és nagyon bízom benne, hogy ez így is lesz.

Tehát ezek voltak a SEO trendjeim 2022-ben. Hasonlóan látod őket, vagy vannak különbségek? Teljesen mást látsz? Örülök a hozzászólásodnak!

 

Szeretnél tovább növekedni?