A válságos idők különleges követelményeket támasztanak minden méretű és ágazatban működő vállalattal szemben.

Sok minden, ami tegnap biztosnak tűnt, ma már nem feltétlenül az. Persze stabil időkben sem olyan könnyű a pénz kérdése. Válságos időkben azonban az első számú áldozat gyakran a marketing költségvetés. Ebből a blogbejegyzésből megtudhatod, miért nem javaslom továbbra sem a tartalommarketing leállítását válság idején, és mely intézkedéseknek kell most a teendők listád élére állítni, hogy a viharos időkben is jó úton tudj haladni.

Először is, ha a céged egy külső válság, például gazdasági visszaesés, világjárvány vagy háború miatt nehéz helyzetbe kerül, priorizálni kell és a fókuszt azokra az ágazatokra kell összpontosítani, amelyek valóban termelnek.

Gyakran előfordul azonban, hogy a cégek reflexszerűen leállítják marketingtevékenységüket, vagy a szükséges minimumra csökkentik azt, attól tartva, hogy csökkennek az eladások. De a (potenciális) vásárlóid számára hozzáadott értéket képviselő tartalom marketing nem luxus, hanem jó és rossz időkben elengedhetetlen termékeid vagy szolgáltatásaid hosszú távú értékesítéséhez. Különösen válság idején nagy bizalmat építhetsz ki a célcsoportoddal.

Tekintsd a válságot egy lehetőségnek arra, hogy stratégiádat és intézkedéseidet az új körülményekhez igazítva alakítsd a tartalommarketinged hatékonyságát, és győztesként lábalj ki a válságból.

Miért használj tartalommarketinget a válság idején?

A következőkben öt okot mutatok be, miért érdemes a tartalommarketingre hagyatkozni, különösen bizonytalan időkben.

1. A tartalommarketing fenntartható befektetés


Az online marketing egyéb intézkedéseivel ellentétben a tartalommarketing hosszú távú hatást fejt ki – még válság idején is.

Ha egyszer elkészült egy bejegyzés a céges blogon, az egy örökzöld tartalom lesz, amely évekig vonzhatja a látogatókat a saját weboldaladra, és konverziókat generálhat. Akkor is működik ez a tartalom, ha más marketingre nem költesz – ellentétben például a fizetős Google Ads és társaival. Ha nem folyik itt több pénz be ezekhez a cégekhez, akkor ezek nem biztosítanak több reklámot számodra.

Mivel azonban az információ-orientált tartalom általában az ügyfélút elején van, eltarthat egy ideig, amíg a tartalom kifizetődik. Körülbelül 15-17 hónap folyamatos tartalomkészítés és -terjesztés szükséges a pénzügyi eredmények eléréséhez. Ez a tartalom ezután továbbra is kifejti hatását anélkül, hogy szükségszerűen új költségvetést kellene befektetned, így biztosítva a hosszú távú hatásokat. A forgalomért, konverziókért, leadekért és ügyfelekért folyó versenyben a tartalommarketing a maraton, a SEA pedig a sprint.

2. A tartalommarketing versenyelőnyt biztosít a válság idején


Ezenkívül a válság idején létrehozott tartalmak versenyelőnyt biztosítanak a későbbiekben. Miközben versenytársaid leállítják marketing tevékenységüket, Te olyan friss tartalmat tehetsz közzé, amely a jelenlegi helyzetben valódi hozzáadott értéket jelent a célcsoportod számára. Számos tanulmány bizonyítja a reklámozás (és így a tartalommarketing) szükségességét és hatékonyságát a kritikus gazdasági időkben.

Ez a módszer kiválóan alkalmas arra, hogy felhívja a figyelmet egy témára, vagy elsősorban egy probléma tudatosítására. Ez azt jelenti: A tartalommarketingbe való befektetéssel biztosíthatod, hogy tartalmaiddal az olvasóid hetekkel vagy hónapokkal később az ügyfeleiddé váljanak.

Főleg válság idején kerülik a fogyasztók a nem feltétlenül szükséges nagy beruházásokat és kiadásokat. Bár továbbra is van ezek iránt érdeklődés (információ), lehet, hogy inkább kivárnak. Ha ezt a viselkedést meggyőzően használod fel és mondjuk egy magazinnal vagy útmutatócikkel addig is informálsz, akkor felkerül a termék a képzeletbeli vásárlási listára és csupán idő kérdése, hogy mikor lesz belőle tényleges vásárló.

3. A tartalommarketing kis költségvetéssel is megvalósítható


Bár a tartalommarketing nem ingyenes, általában megfelelő költség-haszon aránya van. Harmadik féltől származó médiában való terjesztésével olyan elérést érhetsz el, amely a klasszikus marketingkampányokkal egy kisebb vagyonba kerülne. A lean tartalommarketing kis költségvetéssel is nagy hatást érhetsz el: a cél a célcsoportnak megfelelő tartalom gyors és nagy erőfeszítés nélküli elkészítése és a kitűzött célok elérése. Például, ha olyan tartalmat hozol létre, amely jól teljesít, később felhasználhatod számos más területen, azaz megsokszorozhatod azt.

A tartalommarketing sikere nem a marketing költségvetés puszta nagyságától függ, hanem a tartalom minőségétől és annak mennyiségétól. Azaz hogy rendszeresen publikálsz új és jó tartalmat, és a megfelelő célcsoportban terjeszted.

4. A tartalommarketinggel problémamegoldóként pozicionálod magad


Tartalmadnak bizalmat kell építenie, felvilágosítania és inspirálnia kell a bizonytalan időkben.

Gazdaságilag nehéz helyzetben, válságban vagy bizonytalanság idején valószínű, hogy célcsoportod aggódik a jövő miatt, és olyan kérdésekre keresi a választ, információkat, amelyekre a céged a tartalmával válaszol.

Különösen a válság idején van szükségük az embereknek alaposan feltárt, hasznos információkra, amelyek segítik őket a helyzet megfelelő kezelésében. Példa: Hogyan spórolhatok pénzt vásárláskor? A koronaválság kezdetén a „TED” oktatási weboldal ingyenes oktatóvideókat és óravázlatokat kínált a tanároknak, hogy az iskolabezárások miatt jobban meg tudják szervezni a távoktatást. A szórakoztató tartalmak és a kreatív tevékenységekhez szükséges tartalmak is kedvező fogadtatásra találnak, mivel ez némi változatosságot ad az embereknek válságokkal sújtott mindennapjaikban.

5. A tartalommarketing elsősorban nem az eladásról szól


Különösen nehéz időkben egy vállalat számára annál fontosabb, hogy ott legyen ügyfelei mellett. A tartalommarketingnek megvan az az előnye, hogy nem elsősorban eladni akar, hanem tanácsot, segítséget kínál, azaz információorientált tartalmat, és bizalmat épít.

Válság idején használd ki ezt a tartalommarketing ütőkártyát. Ha az értékesítési folyamat korai szakaszában bevonod a potenciális ügyfeleket azáltal, hogy hasznos tartalmat kínálsz a saját kínálatodból, akkor később emlékezni fognak rád, amikor ezek a vevőik vásárolni akarnak.

A válság alatti jelenléted előnyös helyzetbe hoz téged a fogyasztók szemében a későbbi időre:, mivel -egy tanulmány szerint- az emberek emlékeznek azokra a cégekre, amelyek mellettük álltak a nehéz időkben.