Hogyan optimalizáld az Instagram oldaladat?

Az Instagram egy hatalmas közösségimédia-platform, amely naponta több milliárd felhasználót ér el. Ha szeretnéd, hogy a tartalmaid minél több emberhez eljussanak, fontos, hogy optimalizáld az Instagram oldaladat. Itt van három tipp Instagram optimalizáláshoz!

instagram oldal optimalizálása

Fontos, hogy ismerd a három legfontosabb eszközt, amelyek arra szolgálnak, hogy jól legyen optimalizálva az Instagram-oldalad SEO szempontjából! Ha erre a három dologra odafigyelsz, azzal komoly eredményeket érhetsz el rövid és hosszú távon is!

Persze nem ez az egyetlen módszer, de ha a következőket jól beállítod, károd biztosan nem származhat belőle. Mielőtt azonban neki kezednél, határozd meg a legfontosabb kulcsszavaidat, amelyek segítik a láthatóságodat.  

 

 1. Instagram optimalizálás- jó Bio!

A bio az a rész az Instagram oldaladon, ahol kicsit bővebben bemutatkozhatsz. Egy cég vagy vállalkozás esetében például itt tudod röviden leírni, hogy mivel foglalkoztok. Ez egy kritikus fontosságú rész SEO szempontból. Érdemes minden releváns kulcsszót és keresőkifejezést beilleszteni ebbe a pár sorba. Legyél rövid, tömör, frappáns és lényegre törő.

Ha belegondolsz, ez nem kizárólag a SEO miatt lényeges, hanem azért is, mert így azok, akik előszőr járnak az oldaladon, kapnak egy gyors áttekintést arról, ki vagy, mivel foglalkozol, kikhez szeretnél szólni. Milyen terméked van, vagy akár miben vagy jobb, mint a versenytársaid.

Íme néhány tipp a bio optimalizálásához:

 • Használj releváns kulcsszavakat és keresőkifejezéseket.
 • Írj rövid, tömör és lényegre törő szöveget.
 • Használj aktív hangnemet és aktív igeidőket.
 • Hívd fel a felhasználókat a cselekvésre.
 1. Instagram optimalizálás- jó Név választás!

Mi legyen a neved? Vannak márkák, ahol a brand név önmagáért beszél. Kezdő vállalkozás esetén ez természetesen nem szokott így lenni.

Döntsd el, hogy mi legyen az a frappáns, könnyen megjegyezhető név, ami később is segíti majd a márkád ismertségét.  Utalhat a neved a tevékenységi körödre, de állhat akár a saját nevedből, vagy ezek kombinációjából.

Mivel ez egy nagyon tág fogalom és egyénenként változhat, itt inkább arra szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy SEO szempontból számodra az a legelőnyösebb, ha megpróbálod szerepeltetni a kulcsszavad, utalsz a tevékenységedre és konzekvens vagy.

Gyakori, hogy a cégek nevükkel utalnak még ezen felül a cég profiljára, vagy akár a célcsoportra, amelyet meg szeretnének szólítani. Bármi legyen is az, próbálj pozitív szavakat kötni hozzá, mindenképpen keress rá, nehogy más cégek is használják és legfőképp: ne bonyolítsd túl. Ha nagyon bonyolultan írod a neved, az csupán felesleges tévedést eredményezhet.

Íme néhány tipp a név optimalizálásához:

 • Használj releváns kulcsszavakat és keresőkifejezéseket.
 • Tartsd rövidnek és egyszerűnek a nevet.
 • Használj könnyen megjegyezhető és betűzhető nevet.

 

 

 1. Instagram optimalizálás és az Alt text: a SEO akadálymentesítés kulcsa

Az Instagram alt textje egy olyan rövid szöveges leírás, amelyet a képekhez és videókhoz adhatsz. Fontos funkciója, hogy információt adjon az adott tartalomról abban az esetben, ha valamiért nem töltődik be. Ez hasznos lehet a látássérültek számára, akik nem tudják látni a képeket, de a képernyőolvasók segítségével meghallgathatják az alt textet.

Az alt text SEO szempontjából is fontos, mivel segít az Instagram algoritmusának megérteni, hogy mi van az adott képen vagy videón. Az Instagram tárgyfelismerő technológiát használ, de ez az automatizmus nem mindig működik tökéletesen. Az ember által írt alt text pontosabb és részletesebb, és segít az Instagramnak abban, hogy a tartalmaidat relevánsabb keresési eredményekhez társítsa.

Így írj hatékony alt textet

Az alt text írásakor a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

 • Használj releváns kulcsszavakat és keresőkifejezéseket.
 • Írj rövid, tömör és lényegre törő szöveget.
 • Használj aktív hangnemet és aktív igeidőket.
 • Írd meg az alt textet úgy, hogy azt egy ember is megérthesse, nem csak egy gép.

 

Példák

Íme néhány példa arra, hogyan írhatsz hatékony alt textet:

 • Képet egy kávézáról: „Kávézó belső tere, asztalok és székek, barista készíti a kávét.”
 • Képet egy eseményről: „Egy koncerten játszó zenekar, a közönség táncol és énekel.”
 • Képet egy terméket bemutató videóról: „Egy új mobiltelefon, a főbb jellemzői.”

Az alt text megírása nem sok időt vesz igénybe, de jelentős előnyökkel járhat. Ha még nem teszed, akkor érdemes elkezdened használni az alt textet, hogy javítsd a tartalmaid SEO-ját és akadálymentesítését.

 

Számodra melyik volt a leghasznosabb tipp?

 

Szeretnél tovább fejlődni?