SEO és Off Page SEO – mi a különbség?

Gyakran mondják, hogy a SEO két alapvető dologból áll: az oldalon belüli és az oldalon kívüli SEO-ból. A mai blogbejegyzésben pontosan elmagyarázom neked, mi a különbség az on- és off-page SEO között, és azt is elmondom, hogy mely technikák hozzák itt a legnagyobb sikert, és hol érdemes óvatosnak lenni.

linképítés seo

 

Dióhéjban a különbség az oldalon és az oldalon kívüli SEO között

Az onpage SEO az összes olyan SEO-intézkedésre vonatkozik, amelyet saját webhelyeden végrehajthatsz, azaz az „Oldalon”. Technológia, betöltési idők, szöveg és kulcsszavak – mindez az oldalon. Az Offpage minden, ami az „offpage”-hoz kapcsolódik, azaz a webhelyeden kívül. Általában ehhez kapcsolódnak más weboldalak linkjei, de más, közvetlenül nem befolyásolható tényezők is lehetnek oldalon kívüliek.

 

Oldalon belüli SEO

Az Onpage SEO alapvetően minden a keresőoptimalizálás területén, ami a saját weboldaladon, azaz „on page”-en történik. Néhány (de nagyon kevés) keresőoptimalizáló továbbra is különbséget tesz a helyszíni és az oldali keresőoptimalizálás között. Az Onsite minden, ami a teljes domaint érinti, az oldal pedig csak az egyes URL-okat optimalizálja. Nem teszünk különbséget, mert végső soron mindig a teljes webhelyet optimalizáljuk, még akkor is, ha csak az egyes URL-okat optimalizáljuk.

 

Véleményem szerint az oldalon belüli SEO alapvetően három fontos dologról szól manapság:

  1. Weboldaladnak könnyen olvashatónak kell lennie a Googlebot számára. A Googlebot az a program, amellyel a Google feltérképezi az internetet és a webhelyedet, azaz átvizsgálja azokat. Weboldaladat nehéz lenne elolvasni, ha olyan programozási nyelven íródott volna, amelyet csak te tud elsajátítani. A Google-nek azonban akkor is gondja van, ha a weboldalad főként nem megfelelően felcímkézett képekből áll. Problémát jelenthet az is, ha webhelyednek fájlmérete nagyon nagy – a Googlebot sokáig tart a feltérképezése, és előfordulhat, hogy nem találja meg a weboldaladat olyan jól, mint a gyorsabban feltérképezhető webhelyeket. A Googlebot sem szereti a túl sok technikai hibát – például ha sok URL-od folyamatosan változik, vagy sok olyan 404-es hiba található a webhelyen, amelyeknek nincs valódi oka. Weboldaladnak ezért a lehető leghibamentesebbnek kell lennie.

 

  1. Weboldaladnak tartalmaznia kell a megfelelő kulcsszavakat, nevezetesen azokat, amelyeket a potenciális webhelylátogatók beírnak a Google-be. Alapvetően nem olyan nehéz, mint gondolnád. Ha kötött pulóvereket árulsz, akkor a „kötött pulóver” szót is fel kell tüntetned valahol a webhely szövegében. Sok weboldal üzemeltetője alapvetően jól csinálja. Az ördög azonban a részletekben rejlik – itt tényleg sokat lehet kihozni a részletoptimalizálásból és a szövegoptimalizálásból.

 

  1. Webhelyednek fel kell kínálnia a felhasználónak azt, amit a Google keresett. Weboldaladnak a célját kell szolgálnod. Attól függ mi a cél. Ha vicces macskaképeket szeretnél megjeleníteni, akkor a cél a „vicces macskaképek megjelenítése”. Ha kötött pulóvereket árulsz, akkor a kötött pulóverek jó választékával kell rendelkezned, és kellemes vásárlási élményt kell kínálnod. A felhasználói elégedettség itt nagy szerepet játszik: Gyorsan betöltődik a webhelyed? A webdizájn megfelel annak, amit árulsz? Útközben is lehet venni kötött pulóvert, vagy gyötrelmessé válik a mobilon keresztül a vásárlás?

 

Hol érdemes kezdeni?

Valójában 1-től kezdeném, és a háromra mennék. Alapvetően tudnod kell, hogy a Google algoritmussal működik. Ez azt jelenti, hogy számos olyan tényező van, amely a rangsor emelkedését vagy lejtését idézheti elő. Maga a Google mindig körülbelül 200 tényezőről beszél – úgy gondolom, hogy mostanában sokkal többről van szó. Minden webhely más. Előfordulhat, hogy a webhelyed technikailag kiváló, nagyon gyorsan betöltődik, és a felhasználónak tetszik – de egyszerűen rossz kulcsszavakat használsz. Vagy a megfelelő kulcsszavakat használod, de webhelyed nem vonzó a felhasználók számára, és nehezen navigálható. Az on-page SEO-val soha nem vagy készen, mindig egyik lépésről a másik után gondoskodsz. Fontos, hogy először az igazán sürgős felépítéssel foglalkozz – persze egy tapasztalt SEO jobban tudja, hogy mik ezek.

 

Rangsorolási tényezők

A tapasztalt SEO azonosítja a webhely azon területeit, amelyek a legnagyobb valószínűséggel vezetnek rangsoremelkedéshez. Ezt több éves tapasztalatból tudja – nincs konkrét „slágerlista” a Google-tól. Ahol a SEO állítja be a prioritásokat, nagyon eltérő lehet.  Érdekes módon gyakran előfordul, hogy sok út vezet ugyanahhoz a célhoz. Ha nagymértékben beleveted magad az on-page technikába, akkor ugyanolyan sikeres lehetsz vele, mint aki nagy hangsúlyt fektet a szövegre és a kulcsszavakra. Egy jó SEO azonban mindig átlátja az összes területet, és azt optimalizálja, ami a leginkább rossz.

 

Egyébként nincsenek valódi rangsorolási tényezők, mert a „rangsor” nem igazán létezik. Bár sok webhely gyakran állandóan egy bizonyos pozícióban van, és csak lassan emelkedik vagy esik napok, hetek és hónapok alatt, a Google minden egyes keresési lekérdezést újraszámol. Éppen ezért a mai napig minden keresési eredmény mutatja, hogy mennyi ideig tartott a számítás.

 

 

Oldalon kívüli SEO

Az Offpage SEO a saját weboldaladon kívül mindenre vonatkozik, amely befolyásolhatja a helyezést. A legfontosabb tényező itt a linkek, amelyeket – ha nem a saját domainről származnak – backlinknek is nevezzük. A Google volt az első kereső, amely nem csak az oldalon belüli SEO-t vette számításba, hanem a weboldalak népszerűségét is bevette a rangsorba. „Egy jó webhely sok hivatkozást kap más jó webhelyekről” volt és továbbra is a visszamutató algoritmus magja. Így nem csak a legjobban optimalizált weboldalak kerültek a rangsor élére, hanem a legnépszerűbbek és így általában a legjobbak is. Valószínűleg ez volt az egyik fő oka annak, hogy a Google keresési eredményeinek minősége sokkal jobb volt, mint a többi keresőmotoré.

 

Linképítés

A keresőoptimalizálók nagyon hamar azzal az ötlettel álltak elő, hogy nem csak visszamutató linkekben lehet reménykedni, hanem aktívan is lehetne gondoskodni több backlinkről a jobb helyezés érdekében. Ezt persze a Google nem feltétlenül akarta, mert az úgynevezett linképítés meghamisította az eredményt. Ez azt jelenti, hogy már nem a legjobb weboldalak állnak előrébb, hanem azok, amelyek a legtöbb linképítést végzik. Így kezdődött a macska-egér játék, amely ma a Google SEO szcénájának egy részét foglalja el. Az egész azzal kezdődött, hogy a saját weboldalad bekerült az úgynevezett webkatalógusokba. Valójában azonban minden eszköz megfelelő ahhoz, hogy hivatkozást kapjunk egy másik webhelyen. Minél népszerűbb az oldal, annál jobb.

 

Link vásárlás

Manapság sok keresőoptimalizáló – különösen az ügynökségek – egyszerűen megvásárolja a linkeket. Fizet egy bizonyos összeget a webmesternek, hogy hivatkozzon az ügyfél webhelyére. A probléma: a Google tud erről a taktikáról. Ha az úgynevezett Google Search Quality Team munkatársai elkapnak egy linket vásároló weboldalt, akkor ez úgynevezett „kézi mérést” kap, és mesterségesen lefelé tolódik a rangsorban. A webhely üzemeltetője ekkor üzenetet kap, és el kell távolítania a megvásárolt linkeket, és el kell küldenie a Google-nak a megvásárolt linkek listáját. Ha most vásároltál egy linket egy olyan webhelyen, amelyen ötven másik link is eladott, akkor nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy a Google egyáltalán nem fogja ezt a webhelyet link forrásnak tekinteni.

Kicsit olyan ez, mint a szteroidok szedése: rövid távon segíthet, de hosszú távon végleg rontja webhelyed helyezését, és nem tesz jót. Sok keresőoptimalizáló állítja, hogy a link vásárlás továbbra is jól működik. Lehet, hogy ha nagyon óvatos vagy. Amit a gyakorlatban a link építésben látok, az tényleg nagyon egyszerű és a Google-nek is könnyű dolga van. A Google egyébként nem nagyon bünteti ezeket a link eladókat, mert így fedeznek fel újra és újra új vásárlókat. Ahogy hallottam, a nagy link-költségvetésű menő, nagy startupok azok, amelyek mindig minden hivatkozási forrást biztosítanak a Google-nak, beleértve a korábban ismeretleneket is. Mellesleg, mivel a linkek megvásárlása ellenére nincsenek „Szponzorált bejegyzésként” jelölve, minden megvásárolt link sérti a tisztességtelen versenyről szóló törvényt is. Már észrevettem, hogy a webhelyek üzemeltetőit figyelmeztették, mert linkeket vásároltak. A javaslatom ezért a következő: Alapvetően maradj távol a link vásárlástól. Inkább jó tartalomba vagy jó weboldal technológiába fektetem be azt a pénzt, amit megspórolok magamnak (és ügyfeleinknek). Ez hosszabb távú, és nem kell félni a büntetésektől.

 

Spam linkek

A spam linkek még rosszabbak. A fórumokban vagy a blogbejegyzésekben található linkeket spammel küldjük el, abban a reményben, hogy az ilyen hivatkozásokat is értékelni fogják. A név gyakran egy blogbejegyzés hivatkozásának szövege. Tehát 2011 előtt néhány link még mindig folyamatban volt. Legkésőbb azóta ez a taktika rendkívül veszélyessé vált. Ezen kívül ezt a taktikát a törvény is bünteti.

Szeretnél tovább növekedni?