Milyen SEO hibákat ne kövess el? 

Van webhelyed, és hiányzik a rangsor? Tehát ma bemutatom a leggyakoribb hibákat, amelyeket a kezdők elkövetnek a SEO terén.

tipikus SEO hiba

 

1. Címek és leírások

 

A részlet a jó helyezés egyik legfontosabb tényezője. A kódrészlet a webhely vagy a céloldal előnézete a keresési eredmények között. Sajnos itt még mindig túl hanyagul kezelik, főleg a kezdők. Gyakran mondják, hogy a kulcsszót a címbe kell írni. Ez persze igaz – de általában sokkal többet kell tenned! Nem csak a kulcsszó tartozik a címbe, hanem az is, ami különlegessé tesz Téged és cégedet.

 

  • Miért érdemes a boltodból rendelni?
  • Mitől különleges a céged?
  • Mik az egyedi értékesítési pontok?

 

Gondold át, mit akar a felhasználó, amikor a Google-be keresi ezt a kulcsszót.

Vegyük például a névjegykártyákat: Itt a felhasználó jó minőségű névjegykártyákat szeretne, gyakran azt akarja, hogy gyorsan küldjék el, és természetesen olcsónak is kell lenniük. A címbe most beírhatja a „névjegykártyákat”, vagy beleírhatja: „Nyomtassa ki a névjegykártyákat alacsony költséggel a legjobb minőségben”.

 

  1. Duplikált tartalom

A második alapvető hiba, amit sok újonc a SEO-ban elkövet, az az, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy egy kulcsszóhoz URL-t kell választani – és azt rendben kell tartaniuk. Ismétlődő tartalom akkor fordul elő, ha több azonos vagy nagyon hasonló tartalmú URL-ja van. De gyakran vannak problémák is, mert több céloldala van, amelyeken valahogy ugyanaz a téma. Ha van egy URL-címed, amelyen a „névjegykártyák”, a következő pedig „névjegykártyák üzleti célokra” felirat szerepel, akkor előfordulhat, hogy a Google nem tudja, hogy melyik URL-t rangsorolja a névjegykártyák és melyik a „névjegykártyák üzleti célokra” esetében.

 

Időnként az algoritmus új dolgokat is kipróbál, és teszteli, hogy a másik URL esetleg nem illik-e jobban. Ezt hívják kulcsszó-kannibalizálásnak. Két URL szeretne rangsorolni ugyanazt a kulcsszót, és a kulcsszó URL-jai folyamatosan változnak. Végül megeszik egymást. Néha az is előfordul, hogy az egyik URL a 8., a másik pedig a 15. helyen áll. Ha most szépen összevonja az URL-eket, hirtelen a 3. helyre kerül – ami sokkal jobb, mint a két alacsonyabb rangsor együtt.

 

Tehát: Ügyeljen arra, hogy mindig legyen URL-je a kulcsszavakhoz – kerüld az ismétlődő tartalmat, és a kulcsszavak kannibalizálását.

 

  1. Hiányzó nyitóoldalak

Egy másik alapvető SEO hiba, amit sokan elkövetnek, ha egyszerűen túl kevés a céloldal. Gyakran van egy fő kulcsszó, amely különösen jövedelmező, és nagy a keresési mennyisége, ezért sokan keresnek rá. De van egy csomó olyan kulcsszó is, amelyekre talán nem keresnek rá annyian a google-ban, de kevesebb a versenyük, és ezért nagyon érdekesek lehetnek. A névjegykártyás példánk esetében: a névjegykártyák természetesen remek kulcsszó. De mit szólnál egy orvos névjegykártya témájú nyitóoldalhoz? Vagy névjegykártyák fodrászoknak? Látható, hogy szinte minden munka egy új, kiegészítő kulcsszó.

 

A trükk itt az, hogy az ilyen hosszú farkú kulcsszavaknak gyakran magasabb a konverziós aránya. Ez azt jelenti, hogy az emberek nagyobb százaléka vásárol az Ön üzletéből. Logikus is, ha pontosan azt kínálom, amit valaki keres – azaz orvosi névjegykártyákat, akkor nagyobb eséllyel eszerint veszek.

 

Most természetesen valami különlegeset kell kínálnia a nyitóoldalon, és természetesen különösen vonzóvá kell tennie az orvosok számára. Itt van a nehézség: minél konkrétabb, annál jobb – de hol álljunk meg, és mikor nem éri meg már? Létrehozhatna egy nyitóoldalt is „Névjegykártyák fül-orr-gégészek számára Budapest déli részén.” Ez természetesen még jobban működne – de akkor valószínűleg csak 4 vagy 5 potenciális ügyfele van, és nem éri meg a nyitóoldal létrehozására irányuló erőfeszítés. .
Itt gyakran nehéz megtalálni az egyensúlyt – de általában túl kevés céloldal jön létre, nem pedig túl sok.

4. Nincs hozzáadott érték a felhasználó számára

Egy másik gyakori hiba az, amikor a saját webhely nem kínál hozzáadott értéket a felhasználó számára. Szerencsére manapság egyre ritkábban látok ilyen weboldalakat. Ha ma új névjegykártya nyomtató weboldalt szeretnél létrehozni, akkor hozzáadott értéket kell hozzáadnod. Ez azt jelenti, hogy valamilyen módon jobbnak kell lenned a versenytársaknál!

 

Amit sok alapító elfelejt: senki sem várt rád! Ha webhelyed nem tűnik professzionálisnak, a rendelési folyamat nem egyszerű és kellemes, és termékeid vagy szolgáltatásaid nem vonzóak, akkor alulmaradsz. Ha nem jók a szövegeid, akkor nem fogsz tudni rangsorolni! Senki sem mondja magában: „Ó, újak, és most alapították, úgyhogy a tisztesség kedvéért megveszem őket, még akkor is, ha nem minden ideális.” Az alapszabály: vagy szakszerűen és helyesen csináld, vagy hagyd a fenébe. Ez durván hangzik, de ez van.

 

Különösen az olyan erős versenyterületeken, mint a „névjegykártyák nyomtatása”, különösen jó weboldallal, nagy marketing költségvetéssel vagy különösen új ötlettel kell előállni. Egy finomítás gyakran nagyon sokat segít itt. Szerintem ha csak orvosoknak nyomtatsz névjegykártyákat – és az egész honlap ennek szentelve – akkor még ma is jó esélyed van.

 

 

  1. Oldal betöltési ideje

Egy másik pont, amellyel sok újonc nem foglalkozik megfelelően, az oldalbetöltési sebesség. Itt két véglet van: vagy túl lassú az oldal betöltési sebessége, mert a weboldal technikailag nem volt jól megépítve, és nem törődtek vele. Ebben az esetben ügyelj arra, hogy webhelyed gyorsabban töltsön be. A Google és a felhasználók is azt akarják, hogy manapság gyorsan betöltődjenek a webhelyek. Ha túl lassú, akkor nem csak kimutathatóan kevesebb eladásod van a webhelyeden, hanem gyengébb a helyezése is a Google-on – mert a lassú webhelyek gyengébb helyezéseket kapnak a Google-tól.

A másik végletet azok az újoncok jelentik, akik már tudják, hogy az oldal betöltési ideje fontos tényező a jó helyezésben – aztán mindent megtesznek, hogy a leggyorsabb webhelyük legyen. Ezután a legutolsó dolgot valóban kihúzzák a webhelyről, így végül 99 helyett 100-as oldalsebesség-pontszámot kap a Google Pagespeed-en (ez egy ingyenes Google-eszköz, amely ellenőrzi néhány értéket a webhely sebességéhez).

 

Ha a „teljesítő” kategóriába tartozol, akkor sajnos a következőket kell megtapasztalnod: CSAK egy gyors weboldallal nem jutsz előrébb – ennél sokkal több van! Egy gyors weboldal nagyszerű, és minél gyorsabb, annál jobb – azonban eljön az a pont, amikor a költségnek/haszonnak már nem sok értelme van. Alapvetően arra kell ügyelned, hogy ne legyél sokkal lassabb a versenytársadnál, és ehhez képest a leggyorsabbak közé tartozz. Ha ez sikerült, tedd bele a munkádat a tartalom minőségébe, a marketingbe vagy más intézkedésekbe.

 

  1. Üresjárat

Az utolsó gyakori hiba, amit sok SEO kezdő elkövet, valójában inkább a hibák gyűjteménye: Ez az, amikor rossz SEO intézkedésekre fordítja az idejét. Számtalan eszközt használhatsz a SEO-hoz, és sok javítja webhelyedet. Azonban ezek közül melyik a legfontosabb jelenleg a webhelyed számára?

A lényeges és a lényegtelen SEO intézkedések között az a különbség, amely elválasztja a SEO szakembert a kezdőtől. Például sok kezdő sok időt veszít egy XML-oldaltérkép létrehozásával – bár ez valójában nem szükséges, különösen kis webhelyeknél, és nincs hatással a helyezésre. Hasonló a helyzet a SEO-val is. Itt csak azt a tippet tudom adni, hogy a SEO-t strukturáltan kell megközelíteni.

Ennek ellenére, aki több éve SEO-val foglalkozik, az gyorsabban megtalálja a beállítócsavarokat, és mindenekelőtt elfordítja a megfelelőt. De ez így van. Mindenki elkezdte egyszer, és ha valóban meg akarod tanulni a SEO-t, akkor van egy tanulási görbe. Szóval, remélem, tudtam segíteni a tippjeimmel, és remélhetőleg már az elején elkerülsz néhány ilyen kezdő hibát.

Szeretnél tovább növekedni?