Ha a tartalommarketingben útmutatókra és egyéb oktatási tartalmakra támaszkodsz, kiemelkedhetsz a versenytársak közül, és ezzel egyidejűleg növelheted a láthatóságod a keresőkben. Közvetlen jelzést küldhetsz a vásárlóknak, hogy ne hagyd magára a vásárlás után, és továbbra is jó tanácsokkal lásd őt el. Így járulhatsz hozzá az új vevők megszerzéséhez.

Azzal, hogy az elején oktatóanyagokat és további termékképzéseket biztosítasz a vevőidnek, megkönnyítheted számukra a termék használatának megkezdését. Nincs frusztráció, mert a vásárlók kezdettől fogva megértik, hogyan kell a terméket vevői igényeik kielégítésére használni. Ezen kívül a vevők oktatásával megvéded őket a termék helytelen használatától – ez különösen fontos például egészségügyi termékek, vagy olyan termékek vonatkozásban, ahol a helytelen használat akár gyors állagromlást eredményezhet. Az egyik legrégebbi általam kezelt honlap esetén gyakori kérdés az egyik terméknél, hogy lehet-e mosogató gépben mosni a terméket. Egy igényes lakk konyhai használati termékről van szó, amely mosogató gépben történő használata nem csak a kinézetét, de a minőségét is erősen károsítja. Ha az ilyen dolgokra előre felhívjuk a figyelmet, hosszú távon sok magyarázkodást és reklamációt előzhetünk meg.

Az ilyen tanító jellegű ismeret terjesztés különösen a bonyolultabb termékek esetén fontos!
Ha nem értem, hogyan kell egy terméket működtetni, és milyen előnyökkel jár számomra, akkor valószínűbb, hogy alternatívát keresek, és a jövőben máshol vásárolok. Ha azonban már megértek egy komplex terméket – mert az oktatási tartalom jó -, akkor lényegesen kisebb a valószínűsége annak, hogy elveszítsem a vásárlómat. És legyünk őszinték: ha most kaptam egy új terméket, ami bevált, akkor kétszer is meggondolom, mielőtt megismerkednék egy újjal.

Hogyan motiváljunk vásárlásra?

Útmutató és blog


Az útmutatókat, blogokat egyrészt a vevőid általános továbbképzésére, másrészt termék továbbképzésére is használhatod. Nem utolsó sorban pedig megerősítheted a szakértői pozíciódat is!

Egy példa: Tegyük fel, hogy az OBI növényeket vagy magvakat ad el. Ezután egy cikkben elmagyarázhatja, hogyan kell zöldséget termeszteni az erkélyen (általános továbbképzés) – itt a felhasználó valószínűleg nincs olyan messze a vásárlói úton, hogy azonnal vásárolni akarjon.

Egy másik cikkben beszámolhat a magaságyás helyes megtöltéséről – itt már az ügyfél birtokában van a termék, és most segítségre van szüksége az alkalmazásban (termékoktatás).

Hogyan profitálhatsz egy útmutatóból vagy blogból?

Útmutató vagy blog segítségével a keresőoptimalizálással növelheted a weboldalad organikus forgalmát. Így érheted el az új felhasználókat általános képzési ajánlatokkal, és nyerhetsz új vevőket hosszú távon. A termékkel kapcsolatos tartalom támogatja a felhasználókat a vásárlási döntéseikben, valamint növeli a vásárlók elégedettségét és lojalitását.

Mikor érdemes egy útmutatót vagy blogot készíteni?

Az útmutató vagy a blog nagyszerű módja annak, hogy növeld a vállalkozásod láthatóságát. Ennek akkor van értelme, ha most kezdted el a vállalkozást, vagy ha általában nagyobb szeletet szeretnél elérni a piacon. A többi itt említett formátumhoz képest a ráfordítás meglehetősen csekély – de: 10 órát és még annál is többet fektethetsz egy jó szövegbe. Rendszeresen szánj időt a blogod karbantartására és új tartalom létrehozására is. Ha nincs időd és tudásod, ezt egy tartalommarketinggel foglalkozó ügynökség segítségével megteheted. Mint például a Content Cobrand-nél, azaz nálam. J

Videók

A videomarketing egyre fontosabb szerepet játszik a vevők oktatásában. Előny a szöveggel szemben: Terméked bizonyos funkcióit közvetlenül egy videóban is bemutathatod, és a felhasználók lépésről lépésre utánozva sajátíthatják el a tudást. Ez gyakran könnyebben érthető, mint az írásos utasítások vagy egy infografika. De nem csak termékképzésre van lehetőség videókon keresztül, hanem általános képzésre is. Könnyen átlinkelhető és figyelem felkeltő. Például nem csak az adószoftver működéséről készíthetsz videót, hanem arról is, hogy mi az, ami alapvetően fontos az adóbevallásnál.

Miért fontosak a videók a tartalommarketinged szempontjából?

Akár a közösségi médiában, akár közvetlenül a Google keresési eredményei között, a videók már mindenhol népszerűek, és nagyon népszerűek a felhasználók körében. Ráadásul hosszabb ideig emlékeznek rájuk, mint a szövegre vagy a képekre. Ha a felhasználók megtalálják videóidat, hozzájárulnak az ügyfélszerzéshez. Ha a vevőid értékes tippeket kapnak a termékeid használatához a videókon keresztül, az növeli a vásárlói elégedettséget és a hűséget.

Mikor kell video anyagot készíteni?

Ha terméked sok magyarázatra szorul, akkor hasznos lehet a kép, a szöveg és a hang egyidejű használata. Mert a magyarázó videókkal rövid időn belül összetett információkat tudsz átadni.

A videó készítés egy kicsit több időt és megfelelő know-how-t igényel. A tartalomgyártó ügynökségek azonban örömmel támogatnak téged a videó marketingeddel kapcsolatban. Keress bizalommal, ha ezzel kapcsolatban lenne kérdésed!

Mit kell figyelembe venni a videók készítésekor?

Minden egy jó videó marketing stratégiával kezdődik. Videóid terjesztése fontos: A megfelelő YouTube SEO-val potenciális új és meglévő vevőket is elérhetsz. Videóidnak megfelelő helyet találhatsz webhelyed tartalomközpontjában is. Integráld a videókat a weboldalad szövegeibe, hogy vizuálisan és hangzásban támogathasd az írott szót.

Esettanulmányok

Az esettanulmány oktatási tartalomként is funkcionálhat. Mert az esettanulmányban egy vásárló problémáját mutatjuk be, és azt, hogy hogyan állt hozzá a problémamegoldáshoz (a te termékeid segítségével). Ez segíteni fog a többi vevőd számára abban, hogy megértsék, hogyan oldják meg a hasonló problémákat a terméked segítségével. Összességében ez inkább képzési ajánlat, mint konkrét termékképzés.Miért hasznosak az esettanulmányok a vevők oktatásához?

Az esettanulmányok lehetővé teszik a vevőid számára, hogy megtudják, hogyan cselekednek más vállalatok és hogyan oldják meg a problémákat. Mivel más cégek a saját kihívásaikról és megoldásaikról beszélnek, az esettanulmányok nagyfokú hitelességet élveznek velük szemben.

Ha az esettanulmányban bemutatott cégek például a közösségi médián keresztül osztják meg a tartalmat, az pozitív hatással van az elérésre.

Mikor éri meg esettanulmányt készíteni?

Az esettanulmányokat akkor érdemes készíteni, ha olyan terméked van, amely magyarázatot igényel. Ennek előfeltétele, hogy már vannak olyan vevőid, akik sikeresen használják termékeidet, és időt szánnak arra, hogy a tartalomhoz további információkat gyűjtsenek. Ehhez jó ügyfélkapcsolatra van szükség, és általában időbe telik.

Mit kell figyelembe venni az esettanulmány készítésekor?

Az oktatási tartalom létrehozásának elején ott van a célcsoport kérdése, és hogy mit szeretnél elérni az esettanulmányoddal. Fontos, hogy hagyd, hogy a vevőd beszámoljon tapasztalatairól. Ahhoz, hogy ez hatékonyan megtörténjen, jól fel kell építened az interjút a vevőddel. Ha a megfelelő kérdéseket teszed fel, a későbbiekben hasznodra válik a szövegalkotás során.

Webináriumok

A webináriumokat általános képzésekhez és termék specifikus képzésekhez is használhatod.

A webináriumon keresztül nyújtott vevői motiváció előnyei

Az élő webináriumokban az a szép, hogy közvetlen kapcsolatba kerülhetsz a vevőiddel, és kérdéseket tehetsz fel nekik. Ez azt a benyomást kelti, hogy számodra fontosak a vevőid igényei, valamint mely meglévő tartalmakat érdemes javítanod az érthetőség szempontjából. A webináriumon a vevők igényeire adott közvetlen reakció növeli azok elégedettségét. És ha elmondod a felhasználóknak, hogyan használhatják a legjobban a termékedet, ez hozzájárul a vásárlói hűséghez.

Mikor érdemes webináriumot tartani?

A webináriumok az ügyfélút különböző szakaszaiban használhatók. Lehet például általános információkat nyújtani vele, azaz a felhasználókat az ügyfélútjuk elején szólíthatod meg vele. Vagy arra koncentrálhatsz, hogy részletesebben elmagyarázd, hogyan használják a termékedet. A legjobb, ha a kettő keverékét tervezed. Fontos tudni, hogy egy webinárium eltart egy ideig – a koncepciótól az alkalmazáson át a megvalósításig. Ha van valaki, aki igazán jól el tudja magyarázni a termékedet, és leköti a résztvevőket, megéri a fáradságot.

Mit kell figyelembe venni a webinárium megtervezésekor?

Egy webináriumon a célcsoport a döntő tényező a tervezésben.