A webhelyen található belső hivatkozások nagyon fontosak. Ebben sok tényező játszik nagy szerepet. Ebben a blogbejegyzésben elmagyarázom a belső hivatkozások relevanciáját és azt, hogy mely modelleket érdemes ismerned. Tippeket és trükköket tanulhatsz meg, hogyan lehet jól átgondolt stratégiát használni webhelyed belső hivatkozásainak formába hozására.

A belső hivatkozások kereszthivatkozások, amelyek a webhely egyik oldaláról egy másik dokumentumra hivatkoznak. A dokumentum lehet egy másik oldal, egy kép vagy egy PDF dokumentum.

A külső hivatkozásokkal ellentétben, amikor a belső hivatkozásokra kattintasz, ugyanazon a webhelyen maradsz.

Belső linkelés és SEO


A belső linkelés fontos tényező az oldal SEO-jában. Újra és újra érkeznek a keresőoptimalizálók jelentései, amelyek bemutatják, hogyan érnek el bizonyított SEO-sikereket egy jól átgondolt belső összekapcsolási stratégiával. Ezért ma megmutatom, hogyan működnek együtt a SEO és a belső linkek.

1. Linkjuice


A Linkjuice-t linkeken keresztül továbbítják. Az oldal erejét a linkle-k írják le. Ez az erő több tényezőből tevődik össze, mint pl.: a bejövő link minősége, a bejövő linkek számát és a terjesztésüket egy weboldalon.

A honlapon van a legtöbb link, mivel általában minden belső oldalról hivatkoznak rá, és különösen gyakran a külső hivatkozások célpontja.

A link linkeken keresztül továbbítható. Ha például sok belső és releváns külső hivatkozás mutat egy aloldalra, akkor sok hivatkozási link jut át erre az oldalra. Ez aztán átadhatja link erejét azoknak az URL-oknak, amelyekre hivatkozik.

A legfontosabb oldalaidat ezért sok belső és ideális esetben releváns külső hivatkozással kell ellátni! A belső hivatkozásokkal aktívan irányíthatod a linkle-t, gondosan beállítva a belső hivatkozásokat, és ezzel erősítve struktúrádat és az oldalaidat.

2. Belső linkek elhelyezése


A Google nem értékel minden linket egyformán. Az értékelés azon alapul, hogy egy link mennyire jól láthatóan került elhelyezésre, és mekkora valószínűséggel kattintanak rá a felhasználók.

A fontosabbnak tartott webhelyekről származó linkek nagyobb link-erőt adnak át, mint a kevésbé fontos webhelyek. A fontos oldal olyan oldal, amelyre számos más fontos oldalról hivatkoznak.

3. Belső hivatkozások a szövegben

Ha a szövegben lévő belső hivatkozásokra gondolunk, az első dolog, ami valószínűleg eszünkbe jut, az a legismertebb módja, ahogyan sokan linkelnek a szövegben: az „itt” kifejezést használják link szövegként.

A szövegben található belső hivatkozások lehetnek egyedi kulcsszavak vagy egész mondatok. A hivatkozott területet link szövegnek vagy horgonyszövegnek nevezik.

A belső hivatkozásokat hatékonyan használhatja a szövegben a következő pontokkal:


A betűméret és a formázás (félkövér, dőlt stb.)

A hivatkozás helye (listában, oldalon, láblécben stb.)

Kapcsolt szavak száma: néhány szó vagy egy rövid kifejezés

Fontos: Ügyelj arra, hogy értelmes link szövegeket írj. A szöveged elmond valamit a felhasználóknak és a Google-nak a webhelyről, és arról, hogy mire számíthatnak ott. Ellentétben a külső hivatkozásokkal, a belső linkeknél mindenképpen érdemes ” kulcsszavakat” használni link szövegként.

Linkek a menüben


A hivatkozások menüben való elhelyezése nagyban befolyásolja a linkjuice továbbadását. A menü bármely oldalról elérhető. Ha elhelyez egy linket a menüben, az minden oldalon látható lesz. A menübe felvenni kívánt oldalak legyenek a legfontosabb oldalak. Ebből az elhelyezésből sok linket kap.Belső hivatkozások a láblécben


A lábléc minden webhely alján található. Általában vannak linkek az impresszumra, a kapcsolat oldalra vagy hasonlókra. Nem szabad elfelejteni a láblécet a hivatkozásaidnál. A menühöz hasonlóan ez is minden oldalon megtalálható, és továbbadja a linkjuice-t.

Legyél azonban óvatos: A lábléc nem arra szolgál, hogy rengeteg linket illessz be. A láblécben lévő hivatkozások ismétlődése értelmetlen, és rontja a felhasználói élményt a webhelyen.

Tipp: Nem ajánlom, hogy többször helyezz el linkeket egy oldalon, hogy az oldalak több linkle-t kapjanak. Még akkor is, ha gyakrabban helyezel el linket egy oldalon, csak az első hivatkozás számít, amelyet a bot az oldalon találnak, például a menüben. Ha több hivatkozást szeretnél beilleszteni, akkor különböző (releváns!) hivatkozásokat adj meg. Ügyelj azonban arra, hogy ne legyen túl sok.

Belső linkek: silózás
Hallottál már a silózásról? Ez azt jelenti, hogy a webhelyet úgy kell felépíteni, hogy a keresőmotorok feltérképezéskor gyorsan felismerjék, miről szól. A kulcsszavak így helyezkedhetnek el optimálisan. A felhasználók számára is fontos az áttekinthető szerkezet, hiszen gyorsabban és jobban eligazodhatnak. A tartalom egyedi silókba rendeződik, amelyek nincsenek összekapcsolva egymással, vagy csak a legfelső szinten kapcsolódnak egymáshoz.